aA
Buvusiam ilgamečiam sostinės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėjui 53 metų Povilui Mickūnui nepavyko išvengti bausmės. Išnagrinėjęs prokurorų skundą, vakar Vilniaus apygardos teismas panaikino ankstesnį išteisinamąjį nuosprendį, P.Mickūną pripažino kaltu dėl kyšio paėmimo ir paskyrė 37,5 tūkstančio litų baudą.
Į Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentų akiratį P.Mickūnas pateko 1999-ųjų spalį. Į pareigūnus tuomet kreipėsi vienas jaunuolis ir pranešė, jog metrikacijos skyriaus vedėjas už skubų santuokos įregistravimą reikalaująs kyšio.

P.Mickūnas popieriaus lape parašė paslaugos kainą - 100 JAV dolerių ir parodė būsimiems sutuoktiniams.

Po kelių dienų gavęs santuokos liudijimą, jaunuolis atėjo į P.Mickūno kabinetą Santuokų rūmuose ir atsiprašęs pasakė turįs tik 300 litų. Metrikacijos skyriaus vedėjas ranka parodė pinigus pakišti po laikraščiu.

Netrukus į kabinetą įžengė STT pareigūnai. Įvykio vietoje jie surado paslėptus specialiais dažais pažymėtus pinigus, tačiau įtariamasis jų palietęs nebuvo.

P.Mickūnas savo kaltę atkakliai neigė. Jis tikino nesutikęs patenkinti jaunuolio prašymo dėl skubesnio santuokos įregistravimo, pinigų neprašęs ir net nematęs, kaip jie buvo palikti.

Šią bylą iš pradžių nagrinėjo Vilniaus antrosios apylinkės teismas, kuris patikėjo P.Mickūno versija ir praėjusių metų pabaigoje jį išteisino.

Tąkart teismas iškėlė dviem STT pareigūnams baudžiamąsias bylas už tarnybinį suklastojimą bei įgaliojimų viršijimą.

Tuomet po išteisinamojo nuosprendžio į aukštesnės instancijos teismą kreipėsi prokuratūra.

Vakar per skundo nagrinėjimą teisme buvo peržiūrėti ir išklausyti įrašai.

Juose girdėti, kaip P.Mickūnas jaunuoliui aiškina, kada atnešti pinigus, o užkluptas STT agentų pats parodo, kur padėtas kyšis.

Dirbdamas metrikacijos skyriuje P.Mickūnas išgarsėjo ir dėl sekso skandalo.

Prancūzijos pornografinis žurnalas "Private" prieš kelerius metus išspausdino nuotraukų ciklą, kuriose užfiksuotos orgijos vyko Santuokų rūmuose.

Paaiškėjo, jog salę tąkart išnuomojo pats P.Mickūnas.

"Lietuvos rytas"