aA
Geriausi “Delfi” ir “Veido” portalo skaitytojų komentarai
Kalba netaisyta

Geografas, 23.03.2001 10:17

1. Turėtumėme vadovautis mokyklos ir bažnyčios atskyrimo principu. Tai nėra komunistų išmislas - jis galioja ir JAV ir daugelyje kitų demokratinių valstybių.

2. Kadangi ESAME demokratinė valstybė, kurioja VYRAUJA krikščioniškos vertybės, turėtume toleruoti tai, kad mokykloje dėstomas "dorinins ugdymas". Tačiau lengva pasakyti, bet sunku padaryti. Garsioji V. Černomyrdino frazė: "norėjom kaip geriau, o išėjo kaip visada..." puikiai apibūdina tai kaip dorinins ugdymas buvo diegiamas Lietuvos mokyklose.

3. GERŲ mokytojų tikybai ir etikai dėstyti yra labai mažai. Žinau ne vieną atvejį, kai vaikai iš tikybos prašosi pervedami į etikos grupę ir atvirkščiai, nes pamokos esančios beviltiškai nuobodžios.

4. Tikybos pamokose dėstomos KATALIKYBĖS tiesos, o ką daryti nuoseklių protestantų ar stačiatikių vaikams? Mokykloje pasakys trumpai - grupėje turi būti bent 8 vaikai, kad galėtume samdyti mokytoją. Biržuose vienoje pirmokų klasėje gal ir galėtume surinkti 8 evangelikų reformatų vaikus o ką daryti Kaune ar Vilniuje? O judėjams, ar musulmonams, lankantiems lietuviškas mokyklas, ką įsakysite daryti?

5. Todėl laikausi nuostatos, kad bendro lavinimo mokykloje turi būti dėstoma religijų istorija. (Mane stebina daugelis praktikuojančių katalikų, kurie įsivaizduoja esą vieninteliai krikščionys. Stačiatikiai, anot jų, jau nebe nekrikščionys...)

5. Katalikiškose (garsiojoje Jėzuitų gimnazijoje...)gali būti dėstomos specifinės katalikybės tiesos ir ruošiama pirmai komunijai ar kitoms tai konfesijai privalomoms apeigoms. Tuo tarpu pasaulietinės mokyklos turėtų šito vengti. 6. Tikėti ar netikėti, lankyti ar nelankyti bažnyčią - savaime nėra nei gerai nei blogai, ir nėra žmogaus padorumo rodiklis.

Tikyba ir etika konkuruoja jau dešimt metų