aA
Vis didėjant Lietuvos gyventojų informuotumui apie Europos Sąjungą, sociologai pabandė patyrinėti, kaip lietuviai vertina ES ir kokiais būdvardžiais ją apibūdina.
Visuomenės nuomonės tyrimo centras “Vilmorus” atliko gyventojų apklausą, kurioje buvo pateiktas kiek neįprastas klausimas: “Pabandykime įsivaizduoti, kad Europos Sąjunga yra žmogus, asmenybė. Kokiomis savybėmis jį charakterizuotumėte, kaip šis žmogus atrodytų?” Apklaustieji galėjo patys laisvai pasakyti jiems iškylančias asociacijas.

Apibendrindamas apklausos rezultatus, “Vilmorus” vadovas Vladas Gaidys teigia, kad tyrimo metu buvo paminėta net 1337 savybės, kurias galima priskirti prie teigiamų, 255 – neigiamos, 11 – neutralių.

“Dažniausiai minima savybė buvo “sąžiningas” – 18,8 proc. visų apklaustųjų. Į šią kategoriją pateko taip pat ir atsakymai “nekorumpuotas”. Artimą savybę “teisingas” nurodė 9,8 proc. respondentų, “doras” – 4 proc., “patikimas” – 2,8 proc.

Kita atsakymų grupė charakterizuoja tokias asmenybės charakteristikas kaip “protingas, išsilavinęs” – 15,9 proc., “kultūringas, inteligentiškas” – 2,9 proc., “kompetentingas” – 3,5 proc.”, - sakė V.Gaidys.

Taip pat gana svarbios ES charakterio savybės” – “tvirtumas” – 9,5 proc., “ryžtingumas” – 2,7 proc., “pasitikėjimas savimi” – 2,5 proc., “turtingumas” – 7,9 proc. Pasirodo, kad asmenybė “ES” yra ne tik pasiturinti, bet ir “rūpinasi kitais, linkusi padėti” – 6,1 proc., tai apskritai yra “geras, geranoriškas žmogus” – 5,5 proc.

Kita vertus, ji yra “griežta ir reikli” – 4,5 proc.

Pasak V.Gaidžio, buvo išvardinta ir daug kitų ES apibūdinančių savybių: tolerancija, demokratiškumas, draugiškumas, darbštumas, tvarkingumas, supratingumas ir t.t. Respondentai pateikė įdomių ES palyginimų su M.Tečer (“inteligentiška, išlaikyta, valdinga, stilinga”), princese Diana (“bendraujanti, atvira”), Čerčiliu (“griežtas, nuoširdus, protingas”), netgi su Jėzumi Kristumi (“kaip Jėzus iš Šventojo rašto: teisingas, ramus, nuolankiaširdis”).

Kai kurie respondentai apibūdindami ES, mieliau vardino neigiamas savybes: “savanaudė, išnaudotoja” – 12,7 proc., “sukta, nepatikima” – 2,6 proc., “arogantiška” – 2,2 proc., “valdinga” – 1,5 proc. Kitos neigiamos savybės: biurokratė, šykšti, lengvabūdė, “tai toksai monstras, kuris tempia viską dėl savęs, ir atimtų viską, ką turi kiti žmonės”, “ES – tai grynas lietuvis – nagai į save riesti”, “vampyras, kuris minta kitų energija ir pinigais”.