aA
Moterų ir vyrų lygių galimybių kontrolierė Aušrinė Burneikienė apkaltino Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) diskriminuojant moteris.
VRK išplatino savivaldybių tarybų rinkimų biuletenio pildymo pavyzdį, kuriame nurodytas vyrų kandidatų skaičius tris kartus didesnis nei moterų.

Biuletenio pavyzdyje pateikta aštuonių menamų partijų 40 išgalvotų kandidatų pavardžių - 30 vyriškų, tokių kaip Sausis Sausaitis, ir 10 moteriškų, tokių kaip Giria Tamsioji.

Todėl kontrolierė A. Burneikienė nori VRK paaiškinimo, kodėl rinkėjams pavyzdžiu teikiamas akivaizdžiai didesnis vyriškos lyties kandidatų skaičius.

Kreipimesi į VRK pirmininką Zenoną Vaigauską pažymima, kad "svarbu atsiriboti nuo stereotipinio požiūrio į vyro ir moters vaidmenį visuomenėje" ir būtina "vengti išankstinių nuostatų, kurios, gal ir netiesiogiai, bet demonstruoja diskriminuojančio pobūdžio veiksmus".

Z. Vaigauskas BNS korespondentui su ironija sakė įžvelgiąs čia "didelį pažeidimą", tačiau teigė dar nežinąs, ką atsakyti kontrolierei.

"Pavedėme pavyzdžio maketą ruošti simpatiškai, jaunai moteriškei ir nepagalvojom, kad ji galėjo per daug vyriškų pavardžių prirašyti. Juk pavasaris dabar", sakė jis.

Iš viso į savivaldybių tarybas kandidatuoja 9883 asmenys, iš jų 3083 - moterys.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.