aA
Antradienį Braziliją sukrėtė tikroji pirmadienį tragiškai pasibaigusios įkaitų dramos istorija. Pasirodžius naujiems pranešimams apie policijos klaidas ir įgaliojimų viršijimą per autobuso su keleiviais pagrobimo dramą, kurią penkias valandas tiesiogiai transliavo televizija, Brazilijoje kilo visuotinis pasipiktinimas.
Rio de Žaneiro valstijos gubernatorius Anthonhy Garotinho, iš pradžių gyręs policijos veiksmus, antradienio vakarą iš pareigų atleido regiono policijos viršininką. Praėjus parai po įkaitų dramos, suimti penki policininkai, įtariami tuo, jog nužudė jau nuginkluotą pagrobėją.

Per teismo medicinos tyrimą nustatyta, kad pirmasis policijos šūvis per įkaitų išlaisvinimo operaciją pataikė ne į ginkluotą nusikaltėlį - 21 metų Sandro Do Nascimento, bet į įkaitę, kuria jis dangstėsi.

Išgąsdintas policijos šūvio, nusikaltėlis kelis kartus iššovė į 20 metų merginą, kuri nuo žaizdų mirė pakeliui į ligoninę. Šiaip taip įveikę pagrobėją, policininkai nusitempė jį į savo automobilį ir jame, kaip dabar oficialiai pripažįstama, uždusino. Vėliau policininkai tariamai darė spaudimą gydytojui, reikalaudami suklastoti mirties pažymėjimą.

Brazilijos spauda trečiadienį vėl pirmuosiuose puslapiuose nušvietė įkaitų dramos peripetijas, apie jas beveik visą parą pasakojo televizija ir radijas.

Kaip dabar paaiškėjo, įkaitus pagrobęs skurdžiai atrodantis juodaodis 1993 metų liepą pats vos išvengė mirties, kai prie Rio de Žaneiro centre esančios bažnyčios buvo nužudyti 8 gatvės vaikai.

Pirmadienį įkaitų drama prasidėjo dviem plėšikams prabangiame Rio de Žaneiro priemiestyje pamėginus apiplėšti autobuso keleivius. Į įvykio vietą atvykus policijai, prasidėjo nervų karas, per kurį vienas po kito buvo paleisti arba pabėgo keturi įkaitai, tarp jų - tikriausiai vienas iš ginkluotų užpuolikų.

Iki konflikto pabaigos S.Do Nascimento rankose buvo 5 įkaitai. Jie buvo išlaisvinti, pagrobėjui pamėginus su viena vėliau nušauta įkaite palikti autobusą.

Vietos policijai tik vargais negalais pavyko sutramdyti susirinkusią minią, rimtai ketinusią nulinčiuoti nusikaltėlį.

"Lietuvos rytas"