aA
Pasaulio spauda neigiamai vertina kompanijos "Media-Most" savininko Vladimiro Gusinskio suėmimą Maskvoje.
Britanijos laikraštis "The Financial Times" mano, kad šis Rusijos valdžios žingsnis "rodo apie didelę eskalaciją kovoje dėl politinės įtakos ir dėl žiniasklaidos laisvės, Rusijoje į valdžią atėjus naujam prezidentui Vladimirui Putinui".

V. Gusinskis yra vienas iš Pasaulinio žydų kongreso vadovų, "turintis verslo interesų ne tik Rusijoje, bet ir Izraelyje bei Vidurio Europoje, tad jo suėmimas veikiausiai sukels tarptautinės visuomenės susirūpinimą būtent tuo momentu, kai Putinas šią savaitę su oficialiais vizitais lankosi Ispanijoje ir Vokietijoje. Atsiranda jo spaudos grupės destabilizacijos rizika tuo metu, kai vyksta delikačios derybos dėl jos ateities", - rašo laikraštis. "Šios derybos jau baigėsi tuo, kad, Centrinio banko sprendimu, banką "Most" nuo gegužės mėnesio valdo laikinoji administracija".

Kitas Britanijos laikraštis "The Daily Telegraph" pažymi, kad "Rusijos turtingųjų elitui priklausančius žmones suima retai, kol jie nepradės kelti valdžios nepasitenkinimo. Gana neįprasta ir tai, kad jo (Gusinskio) orumas žeminamas, laikant jį pragariškose Rusijos kalėjimo sąlygose. Analitikai mano, kad jo suėmimas neturi nieko bendro su kova prieš korupciją ir greičiau panašus į kerštą. Gusinskis kontroliuoja didžiausią komercinės televizijos tinklą, taip pat kelis svarbius leidinius, palaikiusius Kremliaus oponentus per Dūmos rinkimus".

"The Daily Telegraph" nuomone, šis areštas "sukels tarptautines pasekmes. Prezidentas Clintonas (Klintonas) kėlė spaudos laisvės klausimą per savo vizitą Maskvoje. Be to, būdamas Rusijos žydų kongreso vadovas, Gusinskis užsienyje turi įtakingų draugų".

Amerikiečių laikraštis "The Washington Post" V. Gusinskį vadina "pačiu svarbiausiu Rusijos žiniasklaidos magnatu ir šalies žydų bendruomenės lyderiu". "Kitaip, nei kiti oligarchai", - tęsia laikraštis, - "Gusinskis įkūrė savo žiniasklaidos imperiją daugiausia iš savo lėšų, o ne grobdamas buvusias sovietines įmones privatizacijos metu. Jo televizija NTV išgarsėjo įžvalgiais reportažais apie pirmąjį Čečėnijos karą, kurie supykdė Kremlių ir prezidentą Borisą Jelciną. Tačiau vėliau NTV suteikė Jelcinui didelę paramą 1996 metais per prezidento rinkimų kampaniją, kurią jis dar kartą laimėjo. Visai neseniai V. Gusinskis tapo sąjungininku Maskvos mero Jurijaus Lužkovo, kurio viltys tapti prezidentu buvo sužlugdytos per Kremliaus organizuotą drabstymosi purvu kampaniją".

Dar vienas įtakingas amerikiečių leidinys "The New York Times" atkreipia dėmesį, kad "Gusinskis taip pat yra žydų mažumos, kuri dažnai tapdavo antisemitinių išpuolių objektu, lyderis. Jis, turėdamas Izraelio pilietybę, išplėtė savo verslą į Izraelį, taip pat į JAV. "NTV International" pernai pradėjo transliuoti Jungtinėse Valstijose.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.