aA
Užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas teigia, jog reikia įžvelgti skirtumą tarp rusų kovos Antrajame pasauliniame kare ir stalinizmo nusikaltimų bei pabrėžia, kad Lietuvoje neabejojama rusų tautos vaidmeniu didžiausiame 20-ojo amžiaus kare.
V.Ušackas: nereikia tapatinti rusų kovos II pasauliniame kare ir stalinizmo nusikaltimų
© A.Solomino nuotr.

"Niekas nekvestionuoja, priešingai - ypatingai vertina istorinį rusų tautos indėlį ir pasiaukojimą nugalint nacizmo slibiną kartu su tuometinės koalicijos nariais. Šią istorinę misiją atliko ir amerikiečiai, ir britai, ir ukrainiečiai, ir baltarusiai. Aš tikiuosi, kad bus sugebama padaryti takoskyrą tarp to vaidmens, kurį atliko rusų tauta, ir nusikalstamos ne tik nacizmo, bet ir stalinistinio režimo veiklos tiek prieš Antrąjį pasaulinį karą, tiek per jį, tiek po jo", - BNS sakė V.Ušackas.

Jis pabrėžė sveikinantis "ne visiems patogią, bet labai svarbią" Seimo narės Vilijos Aleknaitės Abramikienės inicijuotą ir liepos 3 dieną Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Parlamentinės asamblėjos priimtą rezoliuciją "Padalintosios Europos suvienijimas: žmogaus teisių ir pilietinių laisvių apsauga 21-jame amžiuje ESBO regione", smerkiančią nacizmo ir stalinizmo nusikaltimus.

Šią rezoliuciją pasmerkė asamblėjoje Vilniuje dalyvavę Rusijos parlamentarai, o vėliau ir Rusijos užsienio reikalų ministerija.
Vis dėlto Lietuvos užsienio reikalų ministerijos vadovas sakė tikintis, jog po "tokios emocionalios gynybinės reakcijos mes sugebėsime šioje diskusijoje ieškoti bendrų sąlyčio taškų".

Pasak jo, tiesa ne visuomet yra patogi ir gali būti sunku galutinai ją įvertinti bei pripažinti.

"Aš manau, stalinizmą Rusijoje šiuo metu sunku vertinti, nes jis suplakamas su istoriniu rusų tautos vaidmeniu Antrojo pasaulinio karo metu. Aš tikiu, kad Rusijoje yra intelektualinis potencialas ir gebėjimas atskirti šiuos du reiškinius. Pradžia sunki, bet mes tikimės, kad tai yra ilgesnio kelio dalis", - svarstė V.Ušackas.

Jo teigimu, stalinizmo vertinimas nėra Lietuvos ir Rusijos dvišalių santykių objektas, o visos Europos "reikalas". V.Ušackas sakė nenorįs vertinti, ko Rusija siekia vartodama "istorijos falsifikavimo" savoką, nes svarbiau yra matyti, kad diskusija vyktų.


"Aš džiaugiuosi, kad mūsų istorikai šį dialogą jau pradėjo, manau, kad jis turėtų būti plečiamas įtraukiant abiejų šalių politikus ir visuomenės atstovus ypač jaunąją kartą. Ši diskusija vyksta Europos Parlamente ir ESBO Parlamentinėje asamblėjoje ir aš esu tikras, jog ramus, skaidrus, pilnavertis nacizmo ir stalinizmo įvertinimas pasitarnaus tikrajai tiesai. O tikroji tiesa įgalins mus laisvai kurti pasitikėjimu pagrįstus santykius ateityje", - apibendrino Lietuvos diplomatijos vadovas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.