aA
Europos Sąjunga ketvirtadienį užsipuolė Rusijos prezidentą Dmitrijų Medvedevą, kad šis apsilankė nuo Gruzijos atsiskyrusioje Pietų Osetijoje, ir pareiškė, jog tai „nesuderinama" su Gruzijos teritorinio vientisumo principu.
Europa nurodo Rusijai, kur vykti nedera
© Corbis

"ES pažymi, kad Rusijos Federacijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas apsilankė Gruzijos Pietų Osetijos regione be išankstinio Gruzijos vyriausybės sutikimo", - sakoma ES pirmininkaujančios Švedijos pareiškime.

"ES laiko šį vizitą nesuderinamą su teritorinio vientisumo principu ir kelia susirūpinimą dėl jo poveikio tarptautinėms pastangoms stabilizuoti regioną", - sakoma pareiškime.

D.Medvedevas pirmadienį nelauktai apsilankė Pietų Osetijoje, kuri pernai rugpjūtį po Rusijos ir Gruzijos karo pasiskelbė esanti nepriklausoma valstybė, ir vedė derybas su jos lyderiais.

Gruzija pasmerkė šį vizitą, o prezidentas Michailas Saakašvilis pavadino jį "amoraliu" bei susiejo vizitą su Ankaroje tuo metu pasirašytu ES ir Turkijos susitarimu tiesti naują dujotiekį „Nabucco", apeisiantį Rusijos teritoriją.

Po minėto trumpo karo Rusija pripažino Pietų Osetiją ir kitą nuo Gruzijos atskilusią sritį - Abchaziją, nepriklausomomis valstybėmis.

Švedijos pareiškime pabrėžiama, kad "ES vėl kartoja palaikanti Gruzijos suverenumą ir teritorinį vientisumą".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.