aA
Policijos generalinio komisaro Vizgirdo Telyčėno manymu, ruošiantis galimiems masiniams neramumams ir riaušėms nėra reikalo keisti įstatymus ir suteikti spec. tarnyboms daugiau teisių bei įgaliojimų: „Įstatymų užtenka“. Tačiau būtina atstatyti specialiųjų priemonių resursus, išnaudotus malšinant riaušes sausį. Dėl to jau seniai kreiptasi į Vyriausybę, bet lėšų nėra iki šiol.
Neramumai, riaušės Vilniuje
Neramumai, riaušės Vilniuje
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Generalinio komisaro manymu, Lietuvos spec. tarnyboms nėra būtinybės sekti kolegų iš Latvijos pavyzdžiu ir prašyti įstatymų papildymo. Bet gali nutikti taip, jog prasidėjus naujoms riaušėms ar maištams policija pritrūks dujų, guminių kulkų ir kt. Iškart po sausio riaušių Vilniuje Policijos departamentas kreipėsi į Vidaus reikalų ministeriją prašydamas lėšų specialiosioms priemonėms ir naujai technikai bei įrangai (būtinos specialios antiriaušinės tvoros ir kt.) įsigyti. Ministerija dėl to kreipėsi į Vyriausybę, ir viskas tuo baigėsi – pinigų neskirta.

Viešojo saugumo tarnybos (VST) vado pavaduotojas Anatolijus Šumskis DELFI patvirtino, kad ši tarnyba sausį išnaudojo labai daug specialiųjų priemonių. „Bet kažkiek dar turim. Kuriam laikui, manau, dar pakaks“, - sakė A.Šumskis. Pasak jo, labiausiai sumažėjusios dujinių granatų atsargos. Daug išnaudota ir kitokių dujinių užtaisų. Tik guminių kulkų VST dar turi daug, nes sausį jų sunaudojo nedaug. „Mes daugiau naudojome dujinius užtaisus. O gumines kulkas – policija“,- paaiškino VST vado pavaduotojas.

Ruošiantis galimiems neramumams VST reiktų įsigyti dujinių granatsvaidžių, smūgius atremiančių apsaugų (pastarosios labai brangios). Pasak A.Šumskio, amžina tarnybos problema – vandensvaidžiai. „Jau penkerius metus bandom juos įsigyti, bet lėšų tam nėra. O sunkmečiu, manau, išvis nėra jokių šansų įsigyti šias mašinas“, - apgailestavo VST vado pavaduotojas.

Valstybės saugumo departamentas (VSD) irgi nemano, kad reikia keisti įstatymus. VSD atstovas Vytautas Makauskas DELFI sakė: „Lietuvos įstatymai pakankamai aiškiai apibrėžia VSD kompetencijas ir įgaliojimus, todėl šiuo metu departamentas nemato būtinybės siūlyti kardinalių korekcijų suteikiant institucijai papildomų įgaliojimų”.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.