aA
Vokiečiai susirūpino, kad į jų šalį atvykę užsieniečiai labai jau lengvai gaudavo Vokietijos pilietybę, todėl nuo šiol tai padaryti bus gerokai sunkiau.
Gauti Vokietijos pilietybę bus sunkiau
© Corbis

Iki šiol norintis gauti Vokietijos pilietybę šioje šalyje gyvenantis užsienietis turėjo atsakyti į 33 klausimus. Ir visai nebūtina buvo į visus atsakyti teisingai - pakako per testui skirtą valandą bent 17 klausimų parinkti teisingą atsakymą iš šalia pateiktų keturių variantų. Toks pilietybės "egzaminas" trokštantiems tapti "vokiečiais" šalyje buvo įvestas praėjusių metų rugsėjį.

Kai susirūpinusios gausiu naujų piliečių "antplūdžiu" Vokietijos kairiosios partijos kreipėsi į vyriausybę, jos gavo atsakymą, kad nuo 2008 metų rugsėjo 1 dienos iki 2009 metų kovo 31 dienos 98,7 proc. imigrantų (46 266 atvykėliai), atsakinėję į testo klausimus, pilietybės egzaminą išlaikė. Nepasisekė tik 587 imigrantams. Daugiausia naujųjų piliečių apsigyveno Berlyne (38,5 proc.) ir Šlezviko-Holštyno žemėje - joje naujus namus susirado net 61 proc. atvykėlių. Tačiau net pusė iš 113 030 atvykėlių, kurie nuo 2007 metų tapo naujaisiais Vokietijos piliečiais, pasiliko ir valstybių, iš kurių atvažiavo, pilietybę.

Daugybė kitų kraštų gyventojų trokšta visam laikui įsikurti Vokietijoje, nes joje aukštas pragyvenimo lygis. Tačiau šalies vyriausybė nuolat pabrėžia, kad Vokietija vengia tapti daugiataute valstybe, neutralizuojančia imigrantus. Išimtis taikoma tik kitų Europos Sąjungos valstybių ir Šveicarijos piliečiams, kurie gauna tokias pat teises, kaip ir vokiečiai.

Todėl vyriausybė įtariau ėmė žiūrėti į atvykėlius, kurie pageidauja turėti dvi pilietybes, mat tokia padėtis gali sukelti daug problemų, ypač teisinių. Be to, šalyje nepavyksta išvengti lokalių konfliktų, nes senieji gyventojai jaučia priešiškumą iš kai kurių valstybių atvykusiems žmonėms, kurie nori būti Vokietijos piliečiai, tačiau nenori prisiimti jokių Vokietijos piliečių pareigų. Todėl vyriausybė nutarė imtis atitinkamų veiksmų ir jau davė nurodymą savo konsulatams bei užsienyje dirbantiems diplomatams, kad jie tik iš dalies gintų dvigubą pilietybę turinčių piliečių interesus.

O ir pačioje Vokietijoje nuo šiol visi norintieji jau nebegalės taip lengvai gauti šios šalies pilietybės. Pabėgėlių ir imigrantų reikalų valdyba parengė naują anketą, kurioje jau ne 33, o 300 klausimų, susijusių su Vokietija, į kuriuos ir turės atsakyti kiekvienas siekiantis gauti šios šalies pilietybę. Be to, jam dar teks atsakyti ir į 10 papildomų klausimų, susijusių su kiekviena iš 16 Vokietijos federalinių žemių.

Kiekvienam pretendentam bus duota individuali užduotis. Atsakinėti į testo klausimus galės tik tie imigrantai, kurie Vokietijoje gyvena ne mažiau kaip 8 metus ir kurie uždirba tiek, kad gali save išlaikyti. Už leidimą laikyti testą reikės sumokėti 25 eurus. Nepavykus, jį bus galima perlaikyti.

„Lietuvos žinios“