aA
Egzistuoja dvi „Šaltojo karo“ pabaigos versijos: teisinga versija ir Rusijos versija, rašo „The Wall Street Journal“. Problema ta, kad JAV prezidentas Barackas Obama neseniai vykusio vizito į Rusiją metu pritarė versijai, kuri skleidžiama Maskvoje. Tuo pačiu B. Obama neįvykdė savo, kaip Jungtinių Amerikos Valstijų vadovo, pareigos „prieštarauti melui“.
Barackas Obama
Barackas Obama
© AFP/Scanpix

Kalbėdamas studentams Maskvoje, JAV prezidentas pareiškė, kad „Šaltojo karo“ metu Jungtinių Valstijų ir SSRS „varžymasis visose srityse, pradedant astrofizika ir baigiant atletika, buvo suvokiamas kaip žaidimas su nuliniu rezultatu: vienas turi laimėti, kitas – pralaimėti.“

Po to, pasak B. Obamos, „per keletą metų šis pasaulis nustojo egzistuoti“. „Nedarykite klaidos, – paragino savo klausytojus B. Obama. - Šie pasikeitimai neįvyko dėl vienos valstybės. „Šaltasis karas“ baigėsi daugelio tautų pastangomis per daugelį metų. Tai įvyko todėl, kad Rusijos ir Vakarų Europos žmonės nusprendė, kad šis karas bus užbaigtas taikiai.“

Tuo tarpu leidinio apžvalgininkai tvirtina, kad iš tiesų „Šaltojo karo“ pagrindas buvo ne „varžybos atletikos ir astrofizikos srityse“, o pasaulinė tironijos ir laisvės kova.

Savo ruožtu „Šaltasis karas“ baigėsi ne dėl „Tarybų“ sprendimo, o todėl, kad SSRS nesugebėjo pasipriešinti laisvės jėgoms ir laisvų tautų ryžtui apsaugoti savo laisvę ir nugalėti komunizmą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.