aA
Šeimininkai į šiltus kraštus – vagys į namus. Taip galima apibūdinti nusikaltimų tendencijas vasarą. Tačiau ne visi butai vienodai pasiekiami vagims. Įvertinti jūsų turto rizikingumą ir kaip jį geriau apsaugoti, patars draudimo bendrovės „PZU Lietuva“ Produktų ir rizikos valdymo departamento Turtinių rizikų skyriaus vyr. rizikų ekspertas Kęstutis Daunaravičius.
Kaip apsaugoti namus nuo vagių
© Corbis/Scanpix

Lietuvoje gyventojų turtas dažniausiai nukenčia dėl trijų priežasčių: pro sienas, lubas ar namo stogą prasiskverbus vandeniui, dėl vagystės ir gaisrų. Vasarą žalų padaugėja, kadangi šio sezono metu vagys tampa aktyvesni, nes namai paliekami ilgesniam laikui. Be to, atostogaujantys gyventojai ne taip atidžiai patikrina, ar tikrai prieš išvykdami uždarė langus, užrakino duris.

Statistiniai duomenys rodo, kad vagysčių daugėja, kai žmonės išvyksta savaitgaliui ar ilgesnių atostogų. Taip pat į butus įsilaužiama ir dienos metu apie 10-11 valandą kuomet žmonės yra darbuose. Naktį daugiausia butai apvagiami jau po vidurnakčio – kai aplinkiniai miega, tuomet vagys bute gali praleisti daugiau laiko, nebijoti, kad bus užklupti šeimininkų ar išnešdami turtą sutiks kaimynus.

Didžioji dalis vagysčių – suplanuotos. Nusikaltėliai paprastai nusižiūri butą, renka informaciją apie žmonių turimą turtą, neseniai įsigytus vertingus daiktus. Stebi, kada grįžta ir išeina buto šeimininkai, kokie jų įpročiai. Atsitiktines vagystes dažniau įvykdo asocialūs asmenys, kurie vagia tai, ką bus paprasčiau parduoti – papuošalus, buitinę techniką, taip pat ieško grynųjų pinigų.

Daugiabučiuose patys rizikingiausi aukštai yra pirmas ir antras, nes į juos gan lengva patekti per langus, balkonus, laiptinę. Kiek saugesni butai, kuriuose yra šarvuotos durys, rakinama laiptinė, nors vagys šiais laikais įveikia beveik visus užraktus, tačiau įsilaužimo procesas trunka ilgiau, tuo metu vagis gali pastebėti kaimynai.

Norintiems labiau apsaugoti savo turtą patartina įsirengti signalizaciją. Suveikus signalizacijai, vagys turi mažiau laiko daiktų išnešimui, todėl patirtas nuostolis greičiausiai bus mažesnis, tačiau prisiminkite, kad saugos tarnyba už patirtą žalą materialiai neatsako.

Jei gyvenate atokiau nuo pagrindinės gatvės, kitų pastatų, jei jūsų namas yra mažai apšviestas, šalia auga daug medžių, tuomet rizika, kad butas bus apvogtas didėja, nes vagys turi daugiau galimybių įvykdyti nusikaltimą ir likti nepastebėtais. Butams daugiaaukščiuose, kurie yra netoli prekybos centro, biurų pastato, kitų namų ar gatvės, vagysčių tikimybė mažesnė.

Dažnai kaimynystėje gyvena vyresnio amžiaus žmonės, kurie gerai pažįsta kaimynus ir daug laiko būna namuose, jie gali užkirsti kelią vagystei. Pastebėję įtartinus nepažįstamus asmenis, šie gyventojai paprastai paskambina į policiją.

Norint sumažinti vagystės, užliejimo ar gaisro riziką, savo namais reiktų pasirūpinti patiems. Prieš išvykstant atostogų patariama imtis paprastų saugumo užtikrinimo priemonių, kad grįžus nerastumėte išlaužtų durų ar plaukiančių daiktų. Prieš paliekant namus svarbiausia nepamiršti patikrinti, ar gerai uždaryti langai, tinkamai užrakintos durys, užsukti ventiliai ir dujos. Prieš išvykstant būtų pravartu išsikviesti meistrą, kuris profilaktiškai patikrintų elektros, santechnikos ar dujų sistemos įrenginių būklę. Šios minimalios saugos priemonės padės labiau atsipalaiduoti atostogų metu.

Taip pat labai svarbu palaikyti gerus santykius su savo kaimynais, kadangi jie nelaimės atveju galėtų ne tik pranešti jums apie žalą patyrusį turtą, bet ir kreiptis į atitinkamas saugos tarnybas, kad žala būtų likviduota. Palikę savo kontaktus kaimynams, būsite ramūs, jog jie, pastebėję žalą, laiku praneš jums.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.