aA
Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis griežtai išpeikė Rusijos valstybės vadovo Dmitrijaus Medvedevo darbo vizitą Cchinvalyje. Atvykęs į Turkiją dalyvauti dujotiekio projekto "Nabucco" pasirašymo ceremonijoje M.Saakašvilis sakė Gruzijos žurnalistams, kad "tai, kas įvyko šiandien, pateks į istoriją kaip gėdingiausias ir amoraliausias Rusijos diplomatijos precedentas".
Dmitrijus Medvedevas
Dmitrijus Medvedevas
© AFP/Scanpix

Pasak M.Saakašvilio, D.Medvedevo vizitas "amoralus todėl, kad, tikriausiai, jį vežė pro gruzinų ir osetinų kaimų griuvėsius".

"Nežinau, ar šis vizitas buvo jų (Rusijos) atsakas į viršūnių susitikimą "Nabucco", kurį jie laiko diplomatiniu savo pralaimėjimu, ar tai buvo atsakymas į JAV prezidento (Baracko) Obamos vizitą Maskvoje", - pažymėjo M.Saakašvilis.

"Bet kuriuo atveju, mes turime reikalą su labai gėdingu aktu", - nurodė jis.

Anksčiau pirmadienį Rusijos prezidento vizitą Pietų Osetijoje sukritikavo ir Gruzijos parlamento pirmininkas Davidas Bakradzė, kuris D.Medvedevo apsilankymą pavadino "Rusijos atsaku Jungtinėms Valstijoms ir Europai už Gruzijos suverenumo ir teritorinio vientisumo palaikymą".

"Šiandieninis demonstratyvus Rusijos prezidento vizitas Cchinvalyje dar kartą patvirtina faktą, kad šiandieninėje Rusijos vadovybėje yra žmonių, kurie iškėlė sau tikslą kuo labiau pakenkti Gruzijai", - sakė D.Bakradzė.

"Šitokiais žingsniais Rusija dar kartą patvirtina, kad ji negali būti patikima pasaulio bendruomenės partnerė", - pridūrė jis.

Gruzijos parlamento vicepirmininkas Paata Davitaja, savo ruožtu, sakė, jog Rusijos prezidento vizitą Pietų Osetijoje "reikia laikyti mėginimu paaštrinti situaciją regione".

Dmitrijus Medvedevas
Dmitrijus Medvedevas
© AFP/Scanpix

Pirmas vizitas Pietų Osetijoje po karo su Gruzija

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas pirmadienį atvyko su darbo vizitu į nuo Gruzijos „atsiskyrusią“ Pietų Osetiją. Tai pirmas Kremliaus vadovo vizitas šiame separatistiniame Kaukazo regine nuo praėjusio metų karo Gruzija.

Miestiečiai Rusijos lyderį prie respublikos prezidento administracijos pastato sveikino plojimais ir šūksniais.

D.Medvedevo sutikimo ceremonijoje dalyvavo Pietų Osetijos prezidentas Eduardas Kokoity ir dar keli šimtai žmonių.

Rusijos prezidentas buvo sutiktas pagal vietos tradicijas - su vynu medinėje taurėje, šašlykais ir nacionaliniais pyragais.

Po iškilmingo sutikimo D.Medvedevas pradėjo susitikimą su E.Kokoity administracijos pastate.

Gruzijos mėginimas susigrąžinti Pietų Osetiją praeitų metų rugpjūtį žlugo, kai į ją įsiveržė tūkstančiai Rusijos karių, išstūmusių Tbilisio pajėgas. Rusijos kariai pasiliko šiame separatistiniame regione, o Maskva vėliau oficialiai pripažino Pietų Osetijos nepriklausomybę.

Gruzija šį regioną, kuris šiaurėje ribojasi su Rusija, laiko okupuotu, o D.Medvedevo vizitą vadina provokacija.

D.Medvedevas: Rusija ir Pietų Osetija ir ateityje įgyvendins įvairius projektus

Eduardas Kokoity
Eduardas Kokoity
© RIA/Scanpix

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas, kuris pirmadienį lankosi su vizitu nuo Gruzijos atsiskyrusioje Pietų Osetijoje, pareiškė, kad Maskva ir Cchinvalis ir ateityje įgyvendins bendrus projektus įvairiose srityse.

"Norėčiau Jums padėkoti už tai, kad jūs pakvietėte aplankyti naują šalį, naują valstybę - Pietų Osetiją, kuri atsirado per sunkius dramatiškus įvykius ir kurią Rusijos liaudis iš tikrųjų parėmė sunkią minutę", - sakė D.Medvedevas per susitikimą su separatistinės Pietų Osetijos prezidentu Eduardu Kokoity Cchinvalyje.

"Aš manu, kad būtent šios dienos pirmasis trumpas Rusijos prezidento vizitas padės pagrindą tokio pobūdžio ryšiams, draugiškiems santykiams", - pažymėjo jis.

D.Medvedevas pažymėjo, kad Rusija ir Pietų Osetija "dabar turi ne tik šlovingą praeitį, bet ir gerą normatyvų pagrindą, kelias sutartis, kurios sieja Rusijos Federaciją ir Pietų Osetiją.

"Mes turime daug respublikos ekonomikos ir socialinės sferos atkūrimo projektų. Mes būtinai juos įgyvendinsime, nes padaryti reikia labai daug", - pabrėžė Rusijos lyderis.

"Jūs man parodykite, ką, pavyzdžiui, reikia padaryti, kas yra būtiniausia, į ką pirmiausia reikia sutelkti pastangas", - sakė D.Medvedevas, kreipdamasis į E.Kokoity.

Be to, pažymėjo jis, "mums būtina remti ir bendradarbiavimą gynybos srityje, ir atitinkamas sutartis šioje srityje".

"Šios dienos derybose per mano trumpą vizitą į Pietų Osetiją mes galėsime apsvarstyti dvišalius ryšius ir pakalbėti, kaip plėsime savo santykius", - sakė D.Medvedevas.

"Aš manau, jog tai reikia būtinai daryti , dar kartą ačiū už pakvietimą", - pridūrė jis.

Savo ruožtu E.Kokoity padėkojo D.Medvedevui už paramą ir respublikos pripažinimą, pažymėdamas, kad Rusijos lyderio vizitas į Chinvalį - tai didelė šventė visai Pietų Osetijos liaudžiai.

"Gerbiamas Dmitrijau Anatoljevičiau, mums džiugu pasveikinti Jus Pietų Osetijos žemėje, - sakė E.Kokoity pradėdamas susitikimą. - Pietų Osetijos liaudis dėkinga Jums už paramą, mūsų valstybės pripažinimą ir, kaip šiandien seniūnai jau sakė, mes dėkojame Jums už mūsų nedidelės tautos išgelbėjimą".

"Šiandien mūsų respublikai, visai mūsų liaudžiai didelė šventė Jūsų atvykimo proga, kuo nuoširdžiausias Jums ačiū", - sakė jis.

Gruzijos mėginimas susigrąžinti Pietų Osetiją praeitų metų rugpjūtį žlugo, kai į jį įsiveržė tūkstančiai Rusijos karių, išstūmusių Tbilisio pajėgas. Rusijos kariai pasiliko šiame separatistiniame regione, o Maskva vėliau oficialiai pripažino Pietų Osetijos nepriklausomybę.

Gruzija šį regioną, kuris šiaurėje ribojasi su Rusija, laiko okupuotu, o D.Medvedevo vizitą vadina provokacija.

Aplankė Rusijos karinę bazę Pietų Osetijoje

D. Medvedevas drauge su Pietų Osetijos vadovu Eduardu Kokoity aplankė 4-ąją Rusijos gynybos ministerijos bazę, esančią Cchinvalyje.

Šiaurės Kaukazo karinės apygardos kariuomenės vadas Sergejus Makarovas informavo prezidentą apie bazės reikalus ir pagrindinius uždavinius, kuriuos ji atlieka. S.Makarovas smulkiai papasakojo apie 4-ąją karinę bazę, kuri įeina į 58-osios Šiaurės Kaukazo karinės apygardos armijos sudėtį ir dislokuojama trijuose kariniuose miesteliuose Pietų Osetijos ir Šiaurės Osetijos teritorijose, o štabas yra Cchinvalyje.

Kariuomenės vadas pažymėjo, kad dabar štabas visiškai sukomplektuotas, dauguma karininkų turi kovinį patyrimą, taip pat įgytą ir karštuosiuose taškuose. "Šiuo metu ši bazė gali atlikti visus jai iškeltus uždavinius", - pabrėžė jis.

Po pranešimo D.Medvedevas ir E.Kokoity apžiūrėjo kovinių mašinų parką, apsilankė kareivinėse ir valgykloje, kur kaip tik buvo pietaujama. D.Medvedevas atidžiai apžiūrėjo padengtus stalus, pažymėdamas, kad "gardžiai kvepia".

D.Medvedevą ir E.Kokoity lydėjo Rusijos gynybos ministras Anatolijus Serdiukovas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.