aA
Vokietijos prokurorai pateikė kaltinimus įtariamam nacių koncentracijos stovyklų sargybiniui Johnui Demjanjukui dėl pagalbos nužudant apie 28 tūkst. žydų per Antrąjį pasaulinį karą.
Pateikti kaltinimai nacių stovyklų sargybiniui J.Demjanjukui
© Reuters/Scanpix

89 metų J.Demjanjukas buvo deportuotas iš Jungtinių Valstijų ir nuo gegužės 12 dienos laikytas viename kalėjime Vokietijos pietuose.

Įtariamojo byla bus nagrinėjama Miunchene. Kaip manoma, ji tikriausiai bus viena iš paskutiniųjų Vokietijoje nagrinėjamų bylų dėl nacių karo nusikaltimų.

Teismas pirmadienį pranešė, kad J.Demjanjukui buvo pateikti kaltinimai, tačiau detalių nepateikė ir nenurodė, kada prasidės teismo posėdžiai.

Ukrainoje gimęs J.Demjanjukas, kuris neigia kaip nors dalyvavęs žydų Holokauste, medicinos ekspertų buvo pripažintas tinkamu stoti prieš teismą, nors jo artimieji protestavo, kad jo sveikata per silpna.

Simono Wiesenthalio centras buvo paskelbęs J.Demjanjuką labiausiai ieškomu įtariamu karo nusikaltėliu.

Pasak šios organizacijos, jis dalyvavo žudant vyrus, moteris ir vaikus dujų kamerose Sobiboro mirties stovykloje, kuri veikė dabartinėje Lenkijos teritorijoje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.