aA
Užvakar Plungės rajone, netoli Platelių gyvenvietės, teisėsaugos pareigūnai atkasė prieš septynerius metus nužudyto ir paslėpto tuometinės Valstybės saugumo tarnybos Telšių apygardos skyriaus vyresniojo inspektoriaus Vilmanto Stončiaus (g. 1960 m.) kūną.

V.Stončius dingo be žinios 1993 metų rugsėjo 27 dieną. Jo dingimo aplinkybes ilgą laiką nesėkmingai tyrė speciali Valstybės saugumo departamento tardymo grupė.

Pareigūnams pavyko nustatyti V.Stončiaus žuvimo vietą ir rasti jo palaikus tik tada, kai buvo sulaikyta grupė asmenų, įtariamų sprogmenų prekyba.

Manoma, kad su šiuo senu nusikaltimu gali būti susijęs ir buvęs Valstybės saugumo departamento Telšių apygardos skyriaus viršininkas Bronius Mikuckis. Tuo metu jis buvo V.Stončiaus viršininkas.

Po V.Stončiaus mirties B.Mikuckis pradėjo gyventi su jo žmona. B.Mikuckis šiuo metu sulaikytas kaip įtariamasis. 1994 metais jis buvo atleistas iš tarnybos Valstybės saugumo departamente. Pernai Valstybės saugumo departamento pareigūnai nustatė, kad du niekur nedirbantys Plungės gyventojai Linas Narkus (g. 1971 m.) ir Vaidas Remeikis (g. 1970 m.) neteisėtai laiko ir pardavinėja sprogmenis.

Rugsėjo 7 dieną jie už 250 JAV dolerių pardavė 91 kovinę artilerijos sviedinių galvutę. Parduoti sprogmenys svėrė 150 kilogramų.

Į nusikalstamą veiklą V.Remeikis įtraukė dar vieną Klaipėdoje gimusį Plungės gyventoją Remoną Vaišnorą (g. 1969 m.).

Šįmet vasario 26 dieną bendrininkai Klaipėdoje, prie naujosios Smiltynės perkėlos, už 3000 JAV dolerių pardavė 41 briketą trotilo, heksogeno ir aliuminio mišinio. Cilindro formos briketai svėrė apie 40 kilogramų.

Kitą dieną sprogmenų prekeiviai buvo suimti. Sulaikytas ir su V.Stončiaus žmona gyvenęs buvęs saugumo Telšių apygardos skyriaus vadovas B.Mikuckis.

Tardant sulaikytuosius, paaiškėjo V.Stončiaus žūties aplinkybės. Jo kūnas buvo atkastas miške netoli kelio Plungė-Mažeikiai. Šalia aptikta požeminė sprogmenų saugykla, kurioje rasta 13 įvairaus kalibro artilerijos sviedinių.

V.Stončius buvo įviliotas į mišką ir nužudytas dviem šūviais.

Ginklo ir šovinių tūtelių nusikaltimo vietoje nerasta.

Žinoma, kad tuo metu V.Stončius bendravo su asmenimis, kurie žadėjo parodyti, kur Lietuvos kariškiai užkasė sprogmenis.

Iškart po V.Stončiaus dingimo imta kalbėti, kad jį galėjo nužudyti tuometinis saugumo Telšių apygardos skyriaus vadovas B.Mikuckis ir šio pareigūno draugas saugumo apygardos inspektorius Plungėje Algis Buitkus.

Tuomet manyta, kad žmogžudystė gali būti susijusi su informacijos nutekėjimu.

Prieš V.Stončiaus nužudymą policijos pareigūnai buvo gavę informacijos, jog vienoje sodyboje netoli Platelių ežero Telšių nusikalstamo pasaulio autoritetai slėpė savo ginklų arsenalą.

Nusikaltėlių sodyba buvo sekama, slapta fotografuojama. Tačiau per kratą nieko nerasta - apie ją sodybos šeimininkus iš anksto įspėjo jiems talkinę pareigūnai.

Manyta, jog nusikaltėlių vadeivos A.Buitkui bei B.Mikuckiui sumokėjo už tai, kad šie nustatytų, kas iš gaujos narių apie slepiamus ginklus informavo pareigūnus.

"Lietuvos rytas"