aA
Šeštadienį Kretingoje startavo tolimųjų distancijų bėgimo pasaulio čempionas Petras Silkinas, ketinantis nubėgti tūkstančius kilometrų ir aplankyti Europos Sąjungos šalių bei kandidačių sostines.
Pilietinės akcijos "Per Europą už Lietuvą 2003" metu P. Silkinas įveiks apie 16 tūkstančių kilometrų ir nuties simbolinį kelią tarp Lietuvos ir Europos Sąjungos šalių bei kandidačių sostinių. Šios akcijos, kurią globoja šalies Prezidentas Rolandas Paksas, tikslas yra kviesti Lietuvos žmones aktyviai dalyvauti gegužės 10 - 11 dienomis referendume ir ryžtingai balsuoti už saugią Lietuvos ateitį Europos Sąjungos bendrijoje.

Palydint sportininką į startą Kretingoje dalyvavo ir Prezidentas R. Paksas. Žemaitiškai pasveikinęs kelis tūkstančius susirinkusiųjų, šalies vadovas tvirtino esąs laimingas, galėdamas išlydėti žymųjį kretingiškį, miesto garbės pilietį P. Silkiną į tokį svarbų žygį, visam pasauliui paskleisiantį žinią apie mūsų šalies siekį tapti Europos Sąjungos nare. Anot Prezidento, gegužės 10- 11 dienomis vyksiantį referendumą galima lyginti su pačiais svarbiausiais Lietuvos įvykiais - Vasario 16-ąja, Kovo 11-ąja ir kitomis šventėmis. Todėl jis sakė tikįs, kad šalies gyventojai ateis balsuoti ir priims tinkamą sprendimą.

Paskelbęs startą ir išlydėjęs P. Silkiną į maratoną apie Europą, šalies Prezidentas R. Paksas dar kurį laiką pasisvečiavo Kretingoje, susitiko su rajono bei miesto vadovais. Vėliau sraigtasparniu jis išvyko į Neringą bei Skuodą, kur taip pat numatyti susitikimai su gyventojais bei savivaldybių vadovais.

Tuo tarpu Kretingos rajono meras Valerijonas Kubilius, kalbėdamas Eltai, neslėpė džiaugsmo, kad būtent kretingiškis ryžosi tokiam žygdarbiui ir pasišovė ristele apibėgti visą Europą. Meras sakė, jog jis seniai žinojęs ir visiems tvirtinęs, kad Kretingoje gyvena labai daug kūrybingų, darbščių ir įdomių žmonių.

Išlydėti P. Silkino susirinkę žmonės taip pat sakė esantys tikri, kad kieto žemaitiško būdo sportininkas pasieks savo tikslą ir išgarsins ne tik Lietuvą, bet ir Kretingą visame pasaulyje. Tai pakartojo ir pats P. Silkinas, teigdamas esąs geros sportinės formos ir sieksiąs užsibrėžto tikslo.

Pirmojo etapo metu, lydimas "Eurobuso", P. Silkinas per Gargždus, Rietavą, Laukuvą, Raseinius bėgs iki sostinės. Čia jis turėtų finišuoti gegužės 8 dieną Katedros aikštėje. Iki tol sportininkas jau bus aplankęs 14 Lietuvos miestų ir miestelių.

Antrojo akcijos "Per Europą už Lietuvą" etapo pradžia numatyta Europos dieną, gegužės 9-ąją. Startavęs Daukanto aikštėje ir lydimas bėgikų entuziastų, P. Silkinas pradės kelionę per Europą. Iš Vilniaus sportininkas suks Rygos link, vėliau aplankys Taliną, Helsinkį ir kitas Europos sostines, kasdien įveikdamas vidutiniškai po 60 kilometrų. Šalyse, kurias aplankys bėgikas, jį pasitiks ir išlydės lietuvių bendruomenių atstovai, vyks susitikimai, spaudos konferencijos.

Liepos 20 dieną Lietuvos ambasada Lenkijoje organizuoja Lietuvos didvyrių S. Dariaus ir S. Girėno skrydžio per Atlantą 70 metų jubiliejaus minėjimą, kuriame dalyvaus Lietuvos ir Lenkijos Prezidentai. Vienas iš šių iškilmių akcentų - Petro Silkino palydos Myslibože. Finišuoti bėgikas turėtų lapkričio 21-ąją, Pasaulinę sveikinimosi dieną, Italijos sostinėje Romoje. Ši šalis kitą pusmetį pirmininkaus Europos Sąjungoje.

62 metų P. Silkinas ypač ilgus nuotolius pradėjo bėgioti maždaug prieš 40 metų. Per savo gyvenimą sportininkas yra nubėgęs per 150 tūkstančių kilometrų. Bėgimas yra jo aistra, kuriai aukoja visą laisvalaikį, bėgiodamas rytais, po darbo ir net pietų pertraukos metu.

Pirmą kartą 1 tūkst. mylių bėgimo pasaulio rekordą Petras Silkinas pasiekė 1997 metų spalį Odesoje. Australijoje, Natango mieste, 1998 metų kovą P. Silkinas pasiekė naują 1 tūkst. mylių bėgimo pasaulio rekordą, distanciją įveikęs per 11 parų 13 val. 54 min. 58 sek. Šis rekordas iki šiol nepagerintas. P. Silkinas tris kartus, 1989, 1995 ir 2002 metais, bėgo aplink Lietuvą, o 1990 metais - aplink Baltijos jūrą. Bėgikas yra prisipažinęs, kad apibėgti Europą - sena jo svajonė. Šiam neeiliniam žygiui jis ruošėsi, kasdien nubėgdamas vidutiniškai po 41 kilometrą.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.