aA
Jungtinių Valstijų gynybos sekretorius Donaldas Rumsfeldas (Donaldas Ramsfeldas) penktadienį susitiko su pagrindinės Vašingtono sąjungininkės Didžiosios Britanijos ministru pirmininku Tony Blairu (Toniu Bleru) aptarti pokario Irako problemų.
Donaldas Rumsfeldas
Donaldas Rumsfeldas
© EPA-ELTA
Į Britanijos sostinę iš Kabulo atvykęs D.Rumsfeldas taip pat surengė trumpą susitikimą su Jordanijos karaliumi Abdullah (Abdula), su kuriuo apsvarstė padėtį Irake po diktatoriaus Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) režimo nuvertimo praėjusį mėnesį.

Karalius Abdullah nepritarė JAV vadovaujamų pajėgų karinei operacijai kaimyniniame Irake, tačiau prasidėjus karui suteikė tam tikrą nedidelę paramą.

JAV gynybos sekretorius Didžiojoje Britanijoje baigia savo savaitės trukmės kelionę, kurios metu lankėsi Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Katare, Saudo Arabijoje, Irake ir Afganistane.

Po Saddamo Husseino režimo nuvertimo Jungtinės Valstijos paskelbė ketinančios sumažinti savo pajėgų skaičių Persijos įlankos regione ir visą dėmesį sutelkti į aklavietėje esančio Artimųjų Rytų taikos proceso atgaivinimui.

D.Rumsfeldo susitikimas su Didžiosios Britanijos premjeru surengtas netrukus po to, kai prezidentas George'as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) paskelbė apie pagrindinių karinių operacijų Irake pabaigą.

D.Rumsfeldo derybose su T.Blairu taip pat dalyvauja Britanijos gynybos ministras Geoffas Hoonas (Džefas Hunas). Kaip pranešė drauge su D.Rumsfeldu keliaujantys Pentagono pareigūnai, šio susitikimo metu pagrindinis dėmesys bus skirtas Vašingtono pastangoms paspartinti Irako bei Afganistano atstatymo procesus bei humanitarinės pagalbos skyrimą.

Po šių derybų D.Rumsfeldas surengs bendrą spaudos konferenciją su G.Hoonu, po kurios išskris į Vašingtoną.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.