aA
Antradienį Maskvoje, Kremliaus rūmų Jekaterinos salėje, buvo teikiamos Rusijos Federacijos valstybinės premijos. Laureatais tapo ir du lietuvių teatro režisieriai - Eimuntas Nekrošius ir Rimas Tuminas. Iš viso įteiktos 98 premijos.
Apie šį apdovanojimą Lietuvoje sužinota tik ceremonijos išvakarėse - praėjusio penktadienio vakare.

Ir "Meno fortą", kuriame dirba E.Nekrošius, ir R.Tumino darbovietę Vilniaus Mažąjį teatrą pasiekė Rusijos prezidento administracijos vadovo A.Vološino sveikinimo telegramos. Jose buvo minimos "Rusijos federacijos valstybinės premijos literatūros ir meno srityje" ir pranešama, kad birželio 12-ąją vyks iškilmingas premijos teikimas Kremliuje.

E.Nekrošius šiuo metu dirba Berlyne, kur vadovauja režisūros laboratorijai, todėl į Maskvą vykti negalėjo. R.Tuminui šeštadienį teko galvotrūkčiais rūpintis Rusijos viza.

Kadangi vakar Rusijoje buvo švenčiama nepriklausomybės diena, visos įstaigos nedirbo. Nei Vilniaus Mažojo teatro administracijai, nei Lietuvos ambasados Rusijoje patarėjui kultūrai Juozui Budraičiui nepavyko sužinoti tikslios režisierių apdovanojimo formuluotės.

Kad režisieriai pristatyti Rusijos valstybinėms premijoms, buvo žinoma ir anksčiau.

Mažojo teatro darbuotojai skambino į Rusijos prezidentūros kultūros skyrių, smalsavo, už ką žadama premija. Atsakinga darbuotoja paaiškino, kad "formuluotės labai ilgos, kiekvienam laureatui kitokios ir viskas bus parašyta diplomuose".

"Lietuvos rytas"