aA
Britų ministras pirmininkas Tony Blairas (Tonis Bleras) ir jo valdančioji Leiboristų partija išlaikė pirmųjų po Irako karo rinkimų išbandymą, nors ir patyrė tam tikrų nuostolių, rodo penktadienį paskelbti pradiniai vietos ir regioninių rinkimų rezultatai.
Tony Blair
Tony Blair
© EPA-ELTA
Didžiausia partijos nesėkmė per ketvirtadienio rinkimus buvo prarasta antrojo pagal dydį šalies miesto Birmingamo municipaliteto kontrolė. Tai laikoma rinkėjų protestu prieš karą Irake.

Visoje šalyje pagrindinė opozicinė Konservatorių partija kiek pagerino savo pozicijas, o trečioji pagal įtaką Liberalų demokratų partija per vietos rinkimus užsitikrino rekordiškai geras pozicijas.

Kraštutinių dešiniųjų Britų nacionalinė partija (BNP) savo vietų skaičių vietos tarybose padidino daugiau kaip dvigubai - iki 11, o šiaurės vakarų Anglijoje esančiame Bernlyje, kur baltieji ir išeiviai iš Pietų Azijos gyvena beveik visiškai nebendraudami vieni su kitais, BNP miesto taryboje tapo antrąja pagal įtaką partija.

Anglijoje, Škotijoje ir Velse ketvirtadienį vykę vietos ir regioniniai rinkimai laikomi T.Blairo ir leiboristų populiarumo patikrinimu įpusėjus kadencijai.

Anglijoje ir Škotijoje per rinkimus į 340 vietos tarybų galėjo balsuoti daugiau kaip 30 mln. žmonių. Škotijos ir Velso gyventojai taip pat rinko savo regioninius parlamentus, kurie buvo įsteigti 1999 metais vykdant decentralizacijos politiką, dveji metai po visuotinių rinkimų, per kuriuos į valdžią atėjo leiboristai.

Rinkimų į 250 Anglijos vietos tarybų pradiniai rezultatai rodo, kad leiboristai prarado kontrolę 31-oje taryboje ir užsitikrino kontrolę keturiose naujose tarybose. Iš viso leiboristai kontroliuos 50 Anglijos vietos tarybų. Daugumoje municipalitetų nė viena partija neturės absoliučios daugumos.

Leiboristų partija prarado 700 turėtų vietų municipalitetuose, o naujų vietų gavo tik 73. Atsižvelgus į gautas vietas prarastų vietų skaičius yra 627.

BBC pranešimu, Konservatorių partijai atiteko maždaug 34 proc. rinkėjų balsų, o leiboristams ir Liberalų demokratų partijai - po 30 procentų. Birmingamo miesto taryboje leiboristai kontrolę prarado pirmą kartą po 19 metų. Šiame mieste nė viena partija nelaimėjo absoliučios daugumos.

Birmingamo pagrindinės mečetės dvasininkas Mohammadas Naseemas (Mohamadas Nasimas) sakė manąs, kad leiboristų pralaimėjimą iš esmės nulėmė įvairių politinių pažiūrų rinkėjų nepritarimas karo veiksmams Irake ir Afganistane.

Daug Birmingamo miesto tarybos vietų leiboristai prarado tose rinkimų apylinkėse, kur gyvena daug musulmonų, nors anksčiau jie buvo laikomi šiai partijai lojaliais rinkėjais.

T.Blairas ir jo "naujieji leiboristai" į valdžią atėjo 1997 metais, o 2001-aisiais buvo perrinkti antrajai kadencijai. Kiti visuotiniai rinkimai Didžiojoje Britanijoje įvyks vėliausiai 2006 metų viduryje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.