aA
Nepaisant opozicinės Tėvynės sąjungos - konservatorių frakcijos atstovų protestų, trečiadienį Seimo rūmuose buvo surengta konferencija, skirta medikamentais sukeliamo aborto problematikai aptarti.
Seimo narė konservatorė Irena Degutienė antradienį paragino Seimo pirmininką Artūrą Paulauską uždrausti šią konferenciją rengti Seime, nes joje kalbėta apie šalyje dar neregistruotą preparatą mefipristoną, sukeliantį medikamentinį abortą.

Tai, konservatorės teigimu, yra Farmacinės veiklos įstatymo, draudžiančio reklamuoti šalyje neregistruotus vaistus, pažeidimas.

Dėl šios priežasties konferencijoje atsisakė dalyvauti ir savo nuomonę išsakyti Lietuvos katalikų bažnyčios atstovai. Konferencijos priešininkai prie Seimo surengė negausų piketą.

Tuo tarp konferenciją pasveikinęs Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) valstybės sekretorius Vidmantas Žilinskas pareiškė, jog SAM vadovybės nuomone, tai yra "savailaikis renginys".

"Kuo dažniau kalbėsime, diskutuosime, tuo labiau priartėsime prie tiesos", - sakė valstybės sekretorius, perdavęs konferencijos dalyviams ministro Juozo Olekos linkėjimus.

Tačiau, pasak valstybės sekretoriaus, nėštumo nutraukimas, nesvarbu, ar tai chirurginis, ar medicininis, turi būti kontroliuojamas. V.Žilinskas taip pat pažymėjo, jog, ministerijos vadovybės nuomone, būtina stiprinti lytinį moksleivių ir jaunimo švietimą.

J.Olekas yra buvęs Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacijos, vienos iš konferencijos Seime rengėjos, prezidentu.

1995 metais įkurta minėta asociacija savo interneto svetainėje skelbiasi esanti vienintele nevyriausybine organizacija Lietuvoje, besirūpinančia visuomenės, "ypač jaunimo seksualinėmis ir reprodukcinėmis teisėmis ir sveikata" .

Asociacija teigia skatinanti visuomenę domėtis šeimos planavimu, gina žmonių ir šeimos teises gauti informaciją, leidžiančią pasirinkti tinkamiausią kontracepciją, užsiima lytiniu švietimu. Savo ruožtu, jis teigia siekianti, jog šalyje būtų kuo mažiau abortų.

Konferenciją "Medikamentinis abortas. Medicininiai aspektai" taip pat organizavo Socialdemokratinės koalicijos frakcijos nario Jono Korenkos vadovaujama parlamentinė Visuomenės plėtros, reprodukcinės sveikatos ir teisių parlamentinė grupė.

"Esame giliai įsitikinę, jog rengiantis balsuoti už stojimą į Europą norime būti civilizuoti žmonės ir negalime gyventi praėjusių šimtmečių dvasioje", - trečiadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje atmesdamas konferencijos priešininkų kritiką teigė J.Korenka.

Kalbas, jog konferencija pažeidžia įstatymus reklamuodamas neregistruotus vaistus, parlamentaras pavadino "sapnais".

Spaudos konferencijoje dalyvavę medikai teigė nesą abortų šalininkai, bet pirmiausia siekia, jog moterys galėtų kontroliuoti nėštumą, o nepageidaujamo nėštumo atveju - turėtų teisę pasirinkti jo nutraukimo priemones, tarp jų ir medikamentinį abortą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.