aA
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas mano, kad tarptautinės sankcijos Irakui neturi būti panaikintos, kol galutinai neišaiškės, ar buvo šalyje uždraustų masinio naikinimo ginklų, kai prasidėjo JAV ir Britanijos karinė operacija.
Vladimiras Putinas
© EPA-ELTA
V.Putinas tai pareiškė spaudos konferencijoje antradienį po susitikimo su atvykusiu į Rusiją Didžiosios Britanijos premjeru Tony Blairu (Toniu Bleru).

"Sankcijos turi būti panaikintos tik tada, kai nebebus įtarimų, (kad yra tokių ginklų Irake), - sakė jis.

Neva esanti Irake uždrausta ginkluotė buvo dingstis pradėti karinius veiksmus, bet kol kas nepavyko įrodyti, kad jų yra šalyje.

Tarptautinės sankcijos, kurios buvo įvestos Irakui 1990 metais atsakant į jo įsiveržimą į Kuveitą, numato apribojimus jam tiekti naftą į pasaulio rinką.

V.Putinas pareiškė, jog programa "Nafta už maistą", įgyvendinama nuo dešimtojo dešimtmečio ir leidusi parduoti Irakui tam tikrą kiekį naftos, o už ją gautas lėšas panaudoti prekėms ir vaistams pirkti, turi būti tęsiama prižiūrint Jungtinėms Tautoms, nes Irake pasibaigus karui susidarė "valdžios vakuumas".

Irakas nebeparduoda naftos pagal šią programą nuo karinės operacijos pradžios.

Rusija, kaip ir Prancūzija bei Kinija, nepritarusios karinei operacijai, yra nuolatinės JT Saugumo Tarybos. ST nuolatinės narės taip pat yra JAV ir Britanija.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.