aA
Keturios Europos Sąjungos (ES) valstybės, kurios nepritarė JAV vadovaujamam karui Irake, antradienį paskelbė susitarusios steigti Europos karinių operacijų, kuriose NATO nedalyvauja, planavimo štabą.
Bendrame keturių valstybių lyderių pareiškime sakoma, kad šalys susitarė didinti Europos greitojo reagavimo pajėgų pajėgumus ir kad šiame procese taip pat galės dalyvauti kitos ES narės.

Pareiškimas buvo paskelbtas po dvi valandas užtrukusio "mažojo viršūnių susitikimo", kuriame dalyvavo Belgijos, Prancūzijos, Vokietijos ir Liuksemburgo lyderiai ir kurį kritikavo į jį nepakviestos Didžioji Britanija, Ispanija bei Italija.

"Norėdami padidinti Europos Sąjungos, taip pat ir NATO, vadovavimo bei kontrolės pajėgumus, keturi mūsų gynybos ministrai imsis būtinų žingsnių ne vėliau kaip 2004 metais įsteigti tarptautinių perdislokuojamų pajėgų štabą bendroms operacijoms, kuris būtų grindžiamas jau egzistuojančiu perdislokuojamu štabu", - sakoma keturių lyderių pareiškime.

Šis sprendimas nėra toks radikalus kaip pradinis Belgijos pasiūlymas steigti atskirą nuo NATO Europos pajėgų štabą, tačiau jis vis tiek gali nepatikti Londonui ir Vašingtonui, kurie perspėjo nedubliuoti NATO.

Keturių Europos Sąjungos valstybių atstovų pasitarime saugumo politikos klausimais nebuvo ieškoma atsvaros JAV įtakai, o siekta pagerinti ES bendradarbiavimą gynybos srityje. Tai Paryžiuje antradienį pareiškė Prancūzijos užsienio reikalų ministras Dominique'as de Villepinas (Dominikas de Vilepenas) per susitikimą su Lietuvos, Latvijos ir Estijos užsienio reikalų ministrais Antanu Valioniu, Sandra Kalniete bei Kristiina Ojuland, pranešė Lietuvos URM.

D.de Villepinas komentavo antradienį Briuselyje įvykusį Prancūzijos, Vokietijos, Belgijos ir Liuksemburgo vadovų susitikimą. Jie nutarė didinti Europos greitojo reagavimo pajėgų pajėgumus ir ne vėliau kaip 2004 metais įsteigti tarptautinių perdislokuojamų pajėgų štabą bendroms operacijoms, kuriose nedalyvauja NATO.

Susitikimą kritikavo į jį nepakviestos Didžioji Britanija, Ispanija ir Italija, bei ES nepriklausančios Jungtinės Valstijos, įspėjusios "ketvertą" nekurti NATO dubliuojančių struktūrų.

Lietuvos URM pranešimu, susitikime Baltijos šalių ir Prancūzijos ministrai aptarė šalių pozicijas Konvento dėl Europos Sąjungos ateities klausimais, pasirengimą būsimam ES ir Rusijos vadovų susitikimui Sankt Peterburge, transatlantinio ryšio svarbą po karo Irake bei dvišalius santykius.

Baltijos valstybių ministrai pabrėžė, kad išsiplėtusioje Europos Sąjungoje svarbu įtvirtinti valstybių lygybę. D.de Villepinas įvertino Baltijos šalių, kaip Rusijos ir Rytų Europos valstybių eksperčių vaidmenį, kuris padės sustiprinti Europos Sąjungos santykius su šiomis šalimis.

Per pokalbį gerai įvertinti dvišaliai Lietuvos ir Prancūzijos santykiai, A.Valionis pakvietė prancūzų verslininkus daugiau investuoti Lietuvoje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.