aA
Rusijos vyriausybės vadovas Michailas Kasjanovas nemato pagrindo, kuriuo remdamasis Irakas galėtų atsisakyti savo užsienio skolų. "Mūsų pozicija nepakito - kontraktus (galiojančius Irake) reikia gerbti, skolas reikia gerbti ir pripažinti, - pareiškė antradienį Rusijos premjeras. - Nėra jokių motyvų, kodėl turėtų būti kitaip".
Michailas Kasjanovas
Michailas Kasjanovas
© EPA-ELTA
Premjeras priminė, kad Irakas buvo tarptautinės bendrijos pripažinta šalis, ir būtent tuo vadovaujantis su juo buvo palaikomi santykiai.

"Irakas yra Jungtinių Tautų pripažinta šalis, mes nedavėme kreditų neaiškiam režimui", - sakė jis.

"Kas kita, - pridūrė premjeras, - kad kažkuriuo metu šis režimas liovėsi buvęs adekvatus".

Šiuo metu, mano M.Kasjanovas, Irake dar "kol kas nėra su kuo kalbėtis" apie skolas. Pasaulio bendrija taip pat kol kas nesusirinko aptarti Irako skolų, pridūrė jis.

Tuo pat metu, mano premjeras, ateityje Irako skolų restruktūrizavimo klausimą gali iškelti Paryžiaus kreditorių klubas. Kai kurios šalys, spėja M.Kasjanovas, gali nurašyti jas vienašališkai.

"O jei kalbėsime apie Rusijos kompanijų Irake sudarytus kontraktus, tai baigus formuoti šios šalies vyriausybę mes, suprantama, ginsime savo interesus, savo kompanijų interesus", - sakė M.Kasjanovas.

Kai kuriais skaičiavimais, Irako skola šiuo metu sudaro 127 mlrd. JAV dolerių. Tačiau visi šalies finansiniai įsipareigojimai, įskaitant ir reikalavimus po Persijos įlankos karo, gali viršyti 380 mlrd. JAV dolerių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.