aA
Antradienį Trakų pilies menėje Vidaus reikalų ministerijos organizuotame renginyje "Į Europos Sąjungą su naujos kartos asmens dokumentais" buvo pristatyti naujieji asmens dokumentai - pasas, užsieniečio pasas, tarnybinis pasas ir asmens tapatybės kortelė.
Asmens tapatybės kortelė
Asmens tapatybės kortelė
© ELTA
Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą, asmens tapatybės kortelė galės būti naudojama vykti į užsienio valstybes, su kuriomis bus papildytos dvišalės sutartys dėl bevizio vykimo, asmens tapatybės kortelę pripažįstant kaip kelionės dokumentą.

"Lietuvoje asmens dokumentams, jų saugumui bus skiriama vis didesnė ir didesnė reikšmė", - pažymėjo Vidaus reikalų ministerijos valstybės sekretorius Mindaugas Mikaila, išreikšdamas dėkingumą Vokietijos Vyriausybei už jos paramą Lietuvai užtikrinant asmens dokumentų saugumą.

Naujo pavyzdžio Lietuvos asmens dokumentai yra tokie pat kokybiški ir saugūs, kaip Europos Sąjungos asmens dokumentai.

Asmens dokumentų blankų pirkimo-pardavimo sutartis su Vokietijos įmone "Bundesdruckerei International Services GmbH" buvo pasirašyta lygiai prieš metus. Įmonė tapatybės dokumentus gamina ir kitoms šalims - Vokietijai, Portugalijai, Didžiajai Britanijai, Islandijai, Rumunijai, Albanijai, Ukrainai.

Renginio dalyviai buvo supažindinti su asmens kelionės dokumentus reglamentuojančiais teisės aktais. Lietuvai siekiant narystės Europos Sąjungoje ir įsiliejimo į Šengeno erdvę, Lietuvos teisės aktai derinami su ES teisės aktais. Atsisakius vidinių sienų kontrolės Šengeno erdvėje bus sustiprinta Šengeno išorinių sienų kontrolė. Europos Sąjunga ypač aukštus reikalavimus kelia visų rūšių kelionės dokumentams, taip pat vizoms bei leidimams gyventi šalyse, įsijungusiose į Šengeno erdvę.

Renginio metu veikė paroda, kurioje buvo eksponuojami Lietuvos Respublikos asmens dokumentai nuo 1430 metų. Heraldikos komisijos pirmininkas istorikas prof. Edmundas Rimša pristatė pirmąjį kelionės dokumentą.

Iki balandžio 1-osios Asmens dokumentų išrašymo centras prie Vidaus reikalų ministerijos išrašė 114 tūkstančių naujos kartos asmens dokumentų, iš jų 61,9 tūkst. asmens tapatybės kortelių, 36,7 tūkst. Lietuvos Respublikos pasų ir 15,4 tūkst. vairuotojo pažymėjimų.

Šiuo metu Asmens dokumentų išrašymo centre per parą vidutiniškai išrašomi 1,8 tūkst. naujų asmens dokumentų.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.