aA
Lietuvoje antradienį viešintis Italijos gynybos ministras Antonio Martino į Vilnių teigia atvykęs "grąžinti skolą" už Vilniaus dešimtuko grupės pareiškimą dėl JAV pozicijos Irako diktatoriaus atžvilgiu.
"Vilniaus dešimtuko pareiškimas padėjo atstatyti pusiausvyrą Europoje", - po susitikimo su prezidentu Rolandu Paksu žurnalistams sakė A.Martino.

Ministro teigimu, prasidėjus Irako krizei, atrodė, jog Jungtinės Tautos praranda savo patikimumą, NATO - veiksmingumą, Europos Sąjunga - lyg pasidalija, o euroatlantinis ryšys, atrodė, nutrūks.

"Tačiau, laimei, krizės sprendimas rastas. O tai - ir Lietuvos, ir kitų Vilniaus dešimtuko šalių nuopelnas", - sakė Italijos gynybos ministras.

Vilniaus dešimtukas vienija į NATO pakviestas ir narystės Aljanse siekiančias Vidurio ir Rytų Europos valstybes: Lietuvą, Latviją, Estiją, Slovėniją, Slovakiją, Bulgariją, Rumuniją bei Albaniją, Kroatiją, Makedoniją.

Lietuva, Latvija, Estija, Slovėnija, Slovakija, Bulgarija, Rumunija bei anksčiau į NATO pakviestos Lenkija, Čekija ir Vengrija taip pat baigė derybas dėl narystės Europos Sąjungoje (ES).

Vasarį Vilniaus dešimtuko valstybių pareikšta politinė parama JAV siekiui jėga nuginkluoti Irako diktatorių Saddamą Husseiną sukėlė tam besipriešinusios Prancūzijos prezidento Jacqueso Chiraco (Žako Širako) pasipiktinimą.

Tuomet Prancūzijos prezidentas pareiškė apgailestavimą, jog dar netapusios ES narėmis šalys kandidatės "praleido gerą progą patylėti". Italija laikoma proamerikietiška valstybe, ji ryžtingai parėmė JAV sudarytą koaliciją Irake.

Susitikime su prezidentu, A.Martino teigimu, taip pat kalbėta apie dvišalius santykius gynybos srityje, ypač Alpių šaulių brigados karių pratybas Lietuvoje.

"Aš pažadėjau, kad jie sugrįš. Dabar jie yra ne tokioje nuostabioje šalyje kaip Lietuva. Jie yra Afganistane. Kai sugrįš, atvyks čia", - pažadėjo A.Martino. Lietuvos kariuomenės poligone Pabradėje bendros pratybos "Baltico" buvo surengtos tris kartus.

1999 metais Romoje Lietuvos ir Italijos gynybos ministrai pasirašė dvišalį vyriausybių susitarimą bendradarbiauti gynybos srityje.

Vienas svarbesnių šio bendradarbiavimo akcentų buvo minėtosios pratybos. Jų metu į Lietuvą atvyko Italijos Alpių šaulių brigados kariai. Mokymų metu Lietuvos kariai galėjo mokytis sąveikos su NATO daliniais kovinėse sąlygose, susipažinti su ginkluote, technika, ryšio priemonėmis.

Alpių šauliai tarnauja JAV vadovaujamoje tarptautinėje operacijoje "Tvirta taika" ("Enduring Freedom"), kur taip pat dalyvauja maždaug 40 Lietuvos specialiųjų pajėgų karių, dislokuotų Bahramo mieste, esančiame už 50 kilometrų nuo sostinės Kabulo.

Susitikime, pasak prezidento patarėjo Alvydo Medalinsko, taip pat pasidžiaugta gerai besivystančiais ekonominiais santykiais. Lietuvos eksportas į Italiją sudaro 563 mln. litų, o importas - 1,3 mlrd. litų.

60 metų ekonomikos profesorius A.Martino gynybos ministru paskirtas 2001 metų birželio mėnesį. Iš Vilniaus A.Martino ir jį lydinti delegacija vyks į Estiją, iš kur grįš į Romą. Prieš vizitą į Lietuvą, italai lankėsi Latvijoje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.