aA
Seimas vienbalsiai pritarė parlamentinės komisijos išvadoms, jog vidaus reikalų ministro Juozo Bernatonio kaltinimai policijos generaliniam komisarui Vytautui Grigaravičiui buvo nepagrįsti, o jo laikinas nušalinimas ir atestacija - neteisėti.
Vytautas Grigaravičius ir Juozas Bernatonis
Vytautas Grigaravičius ir Juozas Bernatonis
© ELTA
"Galima pasidžiaugti objektyviomis komisijos išvadomis ir tuo, jog jos darbas buvo prasmingas. Jis suvaidino lemiamą vaidmenį atsisveikinant su susikompromitavusiu ministru", - Seimui priimant nutarimą dėl komisijos išvadų patvirtinimo pažymėjo konservatorius Jurgis Razma.

Komisijai paskelbus savo išvadas, J.Bernatonis praėjusią savaitę atsistatydino iš vidaus reikalų ministro posto, o policijos generalinis komisaras V.Grigaravičius liko dirbti savo pareigose.

Parlamentinė tyrimo komisija konstatavo, jog vieši ministro kaltinimai, neva su policijos generalinio komisaro žinia buvo neteisėtai renkama informacija apie valstybės vadovus ir aukštus vidaus reikalų sistemos pareigūnus, yra nepagrįsti.

Taip pat komisija konstatavo, jog ministro sprendimas nušalinti prezidento skiriamą policijos generalinį komisarą nuo pareigų neturėjo pakankamo teisinio pagrindo, tačiau dėl jo teisėtumo gali spręsti tik teismas.

Komisijos nuomone, komisarui paskirta atestacija, kurioje pastarasis atsisakė dalyvauti, neturėjo teisinio pagrindo. Keturi komisijos nariai pareiškė švelnesnę išvadą - atestacija neturėjo pakankamo teisinio pagrindo.

Priimdama išvadas komisija atsižvelgė į įvairių teisės specialistų išvadas.

Tačiau parlamentinė tyrimo komisija taip pat konstatavo, jog kai kurie Vidaus reikalų ministerijos (VRM) ir policijos pareigūnai naudojosi Centrine duomenų baze (CDB) ne tarnybiniais tikslais ir taip pažeidė teisinius aktus.

Komisijos nuomone, jie turėtų būti patraukti drausminėn ar administracinėn atsakomybėn. Seimas, patvirtinęs komisijos išvadas, nutraukė jos veiklą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.