aA
Prezidentas Rolandas Paksas antradienį Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi apdovanojo pusšimtį asmenų, gelbėjusių žydus nuo nacių persekiojimo per okupaciją Antrojo pasaulinio karo metais.
Kaip teigiama prezidento pasirašytame dekrete, apdovanojami asmenys, kurie, nepaisydami mirtino pavojaus sau ir savo šeimai, Antrojo pasaulinio karo metais gelbėjo žydus nuo nacių genocido.

Apdovanojimai skirti 45 žydų gelbėtojams, iš jų 35 - po mirties. Tarp apdovanotųjų yra ir du Lenkijos piliečiai.

Prezidentūros Baltojoje salėje įteikdamas apdovanojimus žydų gelbėtojams, R.Paksas sakė buvęs sukrėstas dėl to, kad vos keletas žmonių iš nemažo sąrašo patys priims kuklų jų kilnumo įvertinimą.

"Rinkdamiesi teisybę, elgdamiesi pagal sąžinę, jūs, žinoma, negalvojote apie tai, kad klojate lietuvių ir žydų tarpusavio supratimo pamatus. Tačiau jūsų kilnumas, atsiskleidęs sunkių išmėginimų dienomis, lėmė ir abiejų tautų sambūvį ateityje", - kalbėjo šalies vadovas.

"Jūs išsaugojote ne tik mažamečius žydų vaikus. Jūs apgynėte ir mūsų tautos garbę", - sakė R.Paksas.

Tarp apdovanotųjų yra vyskupai Vincentas Borisevičius ir Teofilis Matulionis.

Apdovanojimai įteikti Antrojo pasaulinio karo holokausto atminimo dienos proga.

Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiaus apdovanojimus už žydų gelbėjimą nuo nacių prezidentas paprastai teikia du kartus per metus - balandį, kuomet minima Pasaulinė holokausto aukų diena, ir rugsėjį, minint Lietuvos žydų genocido dieną.

Kaskart prezidentas apdovanoja apie pusšimtį žydus nuo nacių gelbėjusių žmonių.

Daugiau nei 90 procentų iš 220 tūkstančių Lietuvos žydų bendruomenės buvo išžudyta per nacių okupaciją Antrojo pasaulinio karo metais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.