aA
Azijos šalių vyriausybių vadovai antradienį susirinko Tailande tartis dėl plano, kaip kontroliuoti ūmaus kvėpavimo takų sindromo (SARS) protrūkį, kuris jau pareikalavo šimtų žmonių gyvybių, smarkiai sumažino keliautojų skaičių ir sukėlė grėsmę regiono ekonomikos augimui.
SARS
SARS
© EPA-ELTA
Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN) 10 šalių lyderius padrąsins Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) išvada, kad šios mirtinai pavojingos ligos protrūkis Singapūre, Honkonge, Vietname ir Kanadoje tikriausiai jau pasiekė savo kulminaciją.

Tačiau SARS atvejų vis dar sparčiai daugėja Kinijoje, todėl ASEAN trokšta, kad šios šalies premjeras Wen Jiabao (Ven Dziabao) imtųsi naujų griežtų priemonių, tarp jų - išvykstančių keleivių patikrinimo oro uostuose ir uostuose.

Po dvi valandas užtruksiančio viršūnių susitikimo ASEAN šalių lyderiai susitiks su Wen Jiabao ir Honkongo administracijos vadovu Tung Chee-Hwa (Tung Čihva).

PSO kovos su užkrečiamosiomis ligomis departamento vadovas Davidas Heymannas (Deividas Heimanas), kuris į Bankoką atvyko informuoti ir patarti ASEAN lyderiams, viršūnių susitikimo išvakarėse žurnalistams sakė, kad Kinija yra labai svarbi stengiantis sulaikyti SARS plitimą.

Kinija yra pranešusi apie 139 mirties nuo SARS atvejus - tai daugiau nei trečdalis visų mirties atvejų pasaulyje, kurių yra 331. Be to, sveikatos apsaugos specialistai įtaria, kad iš tikrųjų Kinijoje mirties atvejų gali būti gerokai daugiau.

PSO pavojų dėl SARS visame pasaulyje paskelbė kovo 15 dieną. Šiuo virusu, nuo kurio nėra jokių vaistų, jau užsikrėtė daugiau kaip 5,5 tūkst. žmonių beveik 30-yje šalių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.