aA
Irako laikinosios administracijos vadovas, JAV atsargos generolas Jay Garneris (Džėjus Garneris) pirmadienį per susitikimą Bagdade su potencialiais politiniais Irako lyderiais pažadėjo dėti visas pastangas, kad ši karo nuniokota šalis taptų demokratine valstybe.
Jay Garneris
Jay Garneris
© EPA-ELTA
Sadamo Huseino 66-ųjų gimimo metinių dieną subombarduotame Bagdado vyriausybinių pastatų rajone esančiame suvažiavimų centre vykstančiame susitikime dalyvauja maždaug 250 delegatų - gerokai mažiau, nei tikėjosi susitikimo organizatoriai.

"Šiandien, per Sadamo Huseino gimtadienį, pradėkime demokratijos procesą Irako vaikų labui", - sakė J.Garneris, kreipdamasis į delegatus, susirinkusius itin saugomame suvažiavimų centre.

J.Garneris tikisi, kad Irako vyriausybės formavimo procesas bus pradėtas iki šios savaitės pabaigos.

"Prieš pradėdami pertvarkymą ir norėdami, kad jis būtų sėkmingas, mes turime užtikrinti saugumą, - sakė J.Garneris. - Tai labai sunki užduotis, tačiau mes pasistengsime ją įgyvendinti".

Susirinkusieji delegatai savo ruožtu dėkojo JAV vadovaujamai koalicijai už diktatoriaus nuvertimą, tačiau pakartojo, kad nuo šiol šalį valdyti turėtų patys irakiečiai. Vienas delegatų perspėjo, kad kovos tarp grupuočių gali peraugti į pilietinį karą.

Dviem valandomis vėliau nei planuota prasidėjusiame susitikime kalbėjęs J.Garneris bandė sužadinti irakiečių pasididžiavimą jų istorinėmis Mesopotamijos žemėmis, kurios laikomos ankstyvosios pasaulio civilizacijos lopšiu.

"Prieš jus stoviu nulenkęs galvą, nes jūsų gyslomis tekantis kraujas ir jūsų žemė davė pradžią civilizacijai", - sakė J.Garneris, kurio kreipimasis buvo verčiamas į arabų kalbą.

Susitikime dalyvauja sunitų mažumos ir šalies gyventojų daugumą sudarančių šiitų dvasininkai, taip pat Šiaurės Irako kurdai, arabų genčių vadai ir vietos politikai.

Vienas susitikime kalbėjęs irakietis pabrėžė būtinybę kiek įmanoma greičiau atkurti šalyje saugumą ir jos infrastruktūrą. Kai kurie susirinkusieji dėkojo JAV vadovaujamoms pajėgoms, tačiau visi akcentavo, kad šaliai vadovauti turi tik irakiečiai.

"Irako žmonės daug skolingi Jungtinėms Valstijoms ir Didžiajai Britanijai... už diktatoriaus Sadamo Huseino nuvertimą", - sakė šeichas Huseinas Sadras, Islamo tarybos Londone dekanas.

"Tačiau Iraką gali valdyti tik irakiečiai", - pridūrė jis.

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų vicesekretorius Mike'as O'Brienas (Maikas O'Brajenas) pareiškė, kad Irake prieš naujos vyriausybės rinkimus turėtų būti surengtas referendumas dėl šalies naujos konstitucijos priėmimo. M.O'Brienas sakė, kad laikinoji šalies vyriausybė, kuri, pasak JAV civilinės administracijos vadovo, atsargos generolo J.Garnerio, galėtų būti suformuota artimiausiomis dienomis, dirbtų tik tam tikrą laiką.

"Tikiuosi, tada mes galėsime suformuoti konstitucinę asamblėją, po to surengti referendumą ir (priimti) naują konstituciją, o po šių žingsnių tiesiogiai ir deramai išrinkti demokratinę Irako vadovybę", - sakė jis žurnalistams.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.