aA
Kaliningrado tranzito problema išspręsta, pirmadienį Vilniuje konstatavo Rusijos Valstybės Dūmos Tarptautinių santykių komiteto pirmininkas Dmitrijus Rogozinas. "Tranzito problema vienareikšmiškai užbaigta. Ji reikalauja papildomų juridinių garantijų - ratifikacinių procedūrų. Mes tai padarysime, tai jau numatyta", - po susitikimo su prezidentu Rolandu Paksu sakė D.Rogozinas.
Dmitrijus Rogozinas
Dmitrijus Rogozinas
© ELTA
Rusijos politikas pažymėjo, kad "gali pasitaikyti kokių nors nesklandumų", nes neseniai priimta tranzito per Lietuvą į Kaliningrado sritį ir iš jos procedūra - tai nauja unikali Rusijos ir Lietuvos, ir Europos Sąjungos bendradarbiavimo forma.

Pasak Rusijos prezidento įgaliotinio, pirmosiomis liepos dienomis, kuomet įsigalios kelionių dokumentai, Rusijos ir Lietuvos parlamentarai patys sės Maskvoje į traukinį ir pervažiuos šiuo maršrutu, kad galėtų susipažinti su galimais nesklandumais.

Kaip galimus nesklandumus D.Rogozinas įvardijo "force majeur" (nenugalimą jėgą), kokias nors operatorių, perduodančių duomenis, ar dokumentų spausdinimo klaidas.

Susitikime Vilniuje D.Rogozinas perdavė Lietuvos prezidentui Rusijos vadovo Vladimiro Putino laišką, kuriame sveikinama sėkminga derybų dėl Briuselio susitarimų Kaliningrado tranzito klausimais pritaikymo pabaiga.

Derybas D.Rogozinas įvardijo kaip labai sunkias. "Šiandien mes nubraukiam prakaitą nuo kaktos", - kalbėjo Rusijos politikas.

Anot jo, dabar Rusijos ir Lietuvos politikams galima galvoti, koks bus bendradarbiavimas Baltijos regione - naujų bendradarbiavimo formų tarp mažo ir vidutinio verslo atstovų sukūrimą, kaip Europos Sąjungos plėtros procesą Rusijai ir šalims kandidatėms paversti naudingu.

D.Rogozinas informavo prezidentą apie Lietuvos ir Rusijos sienos sutarties ratifikaciją Rusijos Dūmoje, kuri numatyta gegužės 21 dieną.

Praėjusią savaitę D.Rogozino vadovaujamas komitetas rekomendavo Valstybės Dūmai ratifikuoti sienos sutartį su Lietuva. Dėl sutarties ratifikavimo į parlamentą ketina kreiptis ir Rusijos prezidentas V.Putinas.

1997 metais pasirašytą sutartį Lietuva ratifikavo dar 1999 metais, tačiau Rusija šį sprendimą vis atidėliodavo dėl įvairių politinių priežasčių.

D.Rogozinas teigė prezidentą informavęs apie planuojamą pasirašyti Lietuvos ir Rusijos readmisijos sutartį. Jis patikino, kad, jei reikės ratifikuoti šias sutartis, tai bus padaryta iki "numatytų terminų".

"Jie trumpi, bet pakankamai, kad darbai būtų užbaigti iki galo", - sakė D.Rogozinas.

Readmisijos sutarties datos pasirašymo D.Rogozinas teigė negalintis kol kas įvardinti, nes klausimą dėl leidimo pasirašyti sutartį su Lietuva antradienį spręs Rusijos vyriausybė.

"Jei tai bus rytoj, ar poryt, o gal dar po dviejų-trijų dienų, bet kokiu atveju, mūsų užsienio reikalų ministrų pavaduotojai Evaldas Ignatavičius ar Sergejus Razovas pasiruošę atvykti į Vilnių ar į Maskvą ir pasirašyti šią sutartį", - sakė D.Rogozinas.

Prezidento patarėjas Alvydas Medalinskas pažymėjo, kad sutartas sutarčių pasirašymo grafikas "iš principo" pildosi.

"Tada galėsim pasakyti, kad jis išsipildė, kai viskas bus padaryta", - sakė prezidento patarėjas.

Ratifikuoti sienos sutartį ir pasirašyti susitarimą dėl readmisijos Rusija įsipareigojo pernai derėdamasi su Europos Sąjunga (ES) dėl Rusijos piliečių tranzito į Kaliningrado sritį ir iš jos per Lietuvos teritoriją.

Pernai lapkritį ES ir Rusijos vadovai sutarė, kad nuo liepos 1 dienos tranzitu per Lietuvą į ir iš Kaliningrado srities vyksiantys Rusijos piliečiai privalės turėti vadinamuosius supaprastintus kelionių dokumentus ar supaprastintus kelionių geležinkeliu dokumentus.

Balandį Europos Sąjungos Bendrųjų reikalų taryba galutinai patvirtino Rusijos piliečių tranzito į Kaliningrado sritį ir iš jos reglamentą. Šis dokumentas, kuris yra ES ir Šengeno teisyno dalis, suteikia Lietuvai galimybę kontroliuoti keliautojų srautus ir neįsileisti nepageidaujamų asmenų.

Nuo vasario 1 dienos Lietuva sugriežtino pasų režimo reikalavimus tranzitu vykstantiems piliečiams. Tokia tvarka įvesta siekiant, kad Rusijos piliečių tranzitas per Lietuvos teritoriją nesukliudytų šaliai prisijungti prie Šengeno erdvės.

Šengeno sutartis reglamentuoja laisvą judėjimą per sienas tarp jos dalyvių. Lietuva kitąmet tikisi tapti visaverte ES nare, o apie 2006-2007-sius - prisijungti prie Šengeno sutarties.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.