aA
Britų ministras pirmininkas Tony Blairas (Tonis Bleras) pirmadienį sakė nenorįs tokios Europos, kuri laikytų save Jungtinių Valstijų oponente, nes tai būtų "pavojinga ir destabilizuotų" pasaulį.
Tony Blair
Tony Blair
© EPA-ELTA
"Nenoriu, kad Europa stotų prieš Ameriką... Mano nuomone, tai bus pavojinga ir destabilizuos (pasaulį)", - įtakingam verslo dienraščiui "Financial Times" sakė T.Blairas.

Jis tęsė: "Tie žmonės, kurie bijo Amerikos vadinamojo - ir kabutėse - "vienašališkumo", turėtų suprasti, kad greičiausias būdas tai pasiekti ir yra suformuoti ...priešingąjėgos (polių) Amerikai".

"Financial Times", kurio žurnalistai interviu iš T.Blairo ėmė Dauning Stryte, ministro pirmininko komentaruose įžvelgia perspėjimą Prancūzijos prezidentui Jacques'ui Chiracui (Žakui Širakui).

"Tony Blairas metė tiesioginį iššūkį Prancūzijos (prezidentui) Jacques'ui Chiracui dėl transatlantinių santykių ateities - jis perspėjo, kad prancūzų prezidento Europos, kaip JAV varžovės, vizija yra pavojingai destabilizuojanti", - pirmajame puslapyje rašo laikraštis, kurio antraštė skelbia: "Blairas perspėja Chiracą dėl Europos ateities".

Kalbėdamas apie pastarojo meto debatus dėl galimų JAV atsakomųjų veiksmų Prancūzijai, kuri priešinosi karui Irake, T.Blairas sakė: "Iš tiesų manęs nedomina kalbos apie bausmes šalims, tačiau aš manau, kad egzistuoja Amerikos ir Europos klausimas, kurį turime išspręsti, ir (klausimas) pačioje Europoje apie Europos požiūrį į transatlantinį aljansą ".

"Nenoriu, kad susiklostytų padėtis, kurioje ant kortos pastatytas Europos arba Amerikos didžiulės (svarbos) strateginis interesas, o mes vieni kitiems nepadedame", - sakė ministras pirmininkas.

"Taip pat galvoju, kad egzistuoja vizijų skirtumai. Kai kas nori vadinamojo daugiapolio pasaulio su skirtingais jėgos centrais, (kurie), mano nuomone, greit virstų (vienas su kitu) besivaržančiais jėgos centrais. Kiti, tarp jų - ir aš, mano, kad mums reikia vieno galios poliaus, kuris apimtų strateginę Europos ir Amerikos partnerystę", - pažymėjo jis.

Į klausimą, ar vis dar yra įsitikinęs, kad Irake esama masinio naikinimo ginklų, T.Blairas atsakė teigiamai. Pasak jo, jis visai nesistebi, kad prireiks laiko įrodymams rasti.

T.Blairo nuomone, "labai reikšminga", kad "dauguma tų žmonių, kurie Irake priešinosi ilgiausiai, buvo ne irakiečiai".

"Nustatėme, kad tai buvo "al Qaeda" žmonės, žmonės iš įvairių arabų šalių, įvairūs ekstremistai, net čečėnai", - sakė jis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.