aA
Opozicinės Tėvynės sąjungos - konservatorių frakcijos Seime seniūnas Andrius Kubilius teigia pasigendąs premjero ir prezidento aktyvumo agituojant rinkėjus ateiti į gegužę rengiamą referendumą ir balsuoti už narystę Europos Sąjungoje (ES).
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius
© ELTA
"Prezidento ir premjero vietoje aš ne lėktuvėliais skraidyčiau ar komisarus nuiminėčiau, bet užsidėjęs aulinius batus kiekvieną kaimą apeičiau, nes jų atsakomybė yra didžiausia", - pirmadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje teigė A.Kubilius.

"Aš tikrai nematau vadovų vidinio įsipareigojimo siekti geriausio rezultato. Aš nematau prezidento R.Pakso skraidančio sraigtasparniu po Lietuvą, nematau tokio įkarščio, kokį matėme per prezidento rinkimus", - pažymėjo jis.

A.Kubilius taip pat kritiškai įvertino referendumo agitacinę kampaniją, kuri, jo nuomone, yra labiau formali.

"Didelė dalis agitacijos yra labai formali. Aš nematau egzistencinio įkarščio, bet daugiau biurokratinę veiklą, kuri, iš tiesų, gali pasibaigti dideliu fiasko", - teigė konservatorius.

Referendumas dėl narystės ES rengiamas gegužės 10-11 dienomis. Nepaisant to, jog nuspręsta referendumą rengti dvi dienas ir prailginti balsavimo laiką, politikai nuogąstauja dėl per mažo rinkėjų aktyvumo.

Referendumas bus laikomas įvykusiu, jeigu jame dalyvaus daugiau kaip pusė visų šalies rinkėjų. Šiuo metu, VRK duomenimis, rinkėjų sąrašuose yra beveik 2,6 mln. rinkėjų.

Valdančiosios Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) atstovai pripažįsta, jog jiems tenka atsakomybė už referendumo rezultatus.

"LSDP tenka milžiniška atsakomybė už referendumo rezultatus", - kitoje pirmadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje teigė vienas socialdemokratų lyderių, Seimo pirmininko pavaduotojas Vytenis Andriukaitis.

Konservatoriai teigia, savo ruožtu, prisidedantys prie agitacijos už narystę Europos Sąjungoje.

A.Kubiliaus teigimu, konservatoriai parėmė antradienį Lietuvoje rengiamą šalies moksleivių referendumą dėl narystės ES.

"Aš tikiu, jog rytoj vaikai tvirtai pasakys, jog nori gyventi Europoje. Reikia tikėtis, jog ir tėvai po dviejų savaičių jiems to nesutrukdys", - pažymėjo A.Kubilius.

Nors konservatoriams agitacinė referendumo kampanija atrodo formali, euroskeptikai piktinasi žiniasklaidą užplūdusiu informacijos apie Europos Sąjungą srautu, finansuojamu iš valstybės biudžeto, bei įstatymų pataisomis, didinančiomis galimybę pasiekti teikiamą rezultatą.

Pirmadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje marginalios Tautos pažangos partijos (TTP) lyderis parlamentaras Egidijus Klumbys piktinosi, jog parlamentas praėjusią savaitę priėmė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) įstatymo pataisą, įpareigodamas komisiją išbraukti iš rinkėjų sąrašų į užsienį išvykusius rinkėjus.

"Šia pataisa daliai mūsų valstybės piliečių atimamam rinkimų teisė. Taip dedamas lygybės ženklas tarp mirusiųjų ir į užsienį išvykusių piliečių", - piktinosi E.Klumbys.

Taip pat, jo nuomone, euroskeptikų pozicija žiniasklaidoje blokuojama, dėl lėšų stokos ji negali varžytis su iš valstybės biudžeto remiama euroentuziastų pozicija.

"Lietuvoje valstybine forma atgimė cenzūra. Smegenų plovimas vykdomas tik iš vienos pusės. Kita pusė neturi adekvačių galimybių išsakyti savo argumentus", - teigė E.Klumbys.

E.Klumbio nuomone, į referendumą atėjus 50 proc. rinkėjų, dauguma pasisakys už narystę Europos Sąjungoje.

Euroskeptikai ragina rinkėjus neiti balsuoti į referendumą ir tokiu būdu užkirsti kelią narystei.

Jeigu rinkėjai pakankamai aktyviai dalyvaus ir pritars narystei, Lietuva tikisi tapti visateise Europos bendrijos nare 2004 metų gegužę.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.