aA
Vakar Vilniuje Prezidentas Rolandas Paksas ir kiti politikai žemdirbius agitavo balsuoti už Lietuvos narystę Europos Sąjungoje. Maždaug tūkstantis ūkininkų iš visos Lietuvos į renginį sostinės komplekse „Sportima" buvo suvažiavę užsakomaisiais autobusais. Publiką po renginio pralinksmino nemokamos vaišės – šalti užkandžiai ir alus.
Alus
Alus
Atidžiai klausėsi kalbų

Už Lietuvos narystę Europos Sąjungoje (ES) vakar Vilniuje agitavusių politikų netrikdė nepatogūs žemdirbių klausimai. Į sostinės kompleksą „Sportima" užsakomaisiais autobusais iš visos Lietuvos suvažiavę žmonės oratorių nėkart nepertraukė švilpimu ar replikomis.

Apie tūkstantis ūkininkų atrodė labai patenkinti renginiu - plojo, mojavo balionais su ES spalvų balionais ir vėliavėlėmis. Publiką po renginio dar pralinksmino nemokamos vaišės. Stalai buvo nukrauti įvairiais šaltais užkandžiais, o iš statinių liejosi alus.

Ir agitavo, ir linksmino

Susibūrimą, pavadintą „Lietuvos kaimas ir miestas į ES - kartu", surengė Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjunga. Rengėjai žadėjo aiškiai atsakyti į žmonėms kylančius klausimus bei paraginti gegužės 10-11 dienomis ateiti j referendumą ir balsuoti už narystę ES.

Renginį vedė aktoriai Kristina Kazlauskaitė ir Darius Balčiūnas, prisistatę publikai Cekava Zose ir Neviernu Tamošiumi. Jie žadėjo padėti susirinkusiesiems išsiaiškinti, kuo Europos Sąjungoje gyventi geriau.

Žemdirbiai - ne euroskeptikai

Prieš pakildamas į tribūną šalies Prezidentas Rolandas Paksas šnektelėjo su žmonėmis. Agitacijai jis pasitelkė visuomenės apklausos duomenis. Buvo pabrėžta, kad daugiau kaip 60 proc. šalies gyventojų gauna pakankamai informacijos apie stojimo į ES privalumus.

R.Paksas tvirtino ne kartą kalbėjęsis su žemdirbiais ir įsitikinęs, jog jie nėra euroskeptikai. „Tai - seni štampai, kad žemdirbiai yra prieš ES. Jie vienareikšmiškai sako - mes esame už", - tvirtino R.Paksas.

Prezidentas prašė susirinkusiuosius taip pat agituoti už šalies narystę ES: „Norėčiau prašyti visų, kurie neabejoja Lietuvos buvimo ES nauda, kad jie ateitų pas kaimynus, draugus, pažįstamus. Tai - pati geriausia agitacijos forma".

Užlipęs ant scenos R.Paksas pabrėžė netikintis, jog žemdirbiai yra nusistatę prieš Europos Sąjungą: „Žinau, kad yra sunkumų, nepasitenkinimo. Bet žmonės, gyvenantys kaime, yra už geresnį gyvenimą ir referendume balsuos už savo ir vaikų ateitį".

Kalbą perskaitė iš lapo

Vėliau į tribūną pakilo Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos pirmininkė, Seimo narė Kazimiera Prunskienė. Seimo narė tvirtino labai rimtai besiruošusi susitikimui su kaimo žmonėmis: „Suprasdama atsakomybę, aš apmasčiau savo kreipimąsi į jus ir parašiau raštu, nors labai retai iš tribūnų kalbu iš popieriaus lapo".

Politikė sakė tikinti, kad žemdirbiai Lietuvos stojimo į ES nesuvoks kaip valdžios primesto ir tik miestiečiams naudingo kelio.

Po rimtų kalbų – vaišės

„Gatavų pyragų jokia valdžia ir jokia Europos Sąjunga ant stalų nepadės", - ūkininkus nesnausti ragino K.Prunskienė, tačiau renginio organizatoriai pasielgė priešingai - stalus nukrovė nemokamomis vaišėmis.

Grojant muzikantams, į sostinę suvažiavę žmonės vaišinosi šaltais užkandžiais, saldumynais, stoviniavo eilėse prie už dyką pilstomo alaus.

"Lietuvos rytas"