aA
Lenkijos seimo užsienio reikalų komisijos nariai išreiškė susirūpinimą "kai kuriais įvykiais, liečiančiais lenkus, esančius Lietuvos piliečiais".
Antradienį komisija priėmė kreipimąsi į Lietuvos ir Lenkijos prezidentus, vyriausybes bei parlamentarus, kviesdami "imtis tolimesnių veiksmų, kurie padėtų iš tarpusavio santykių pašalinti visa, kas kelia pavojų jų raidai".

Pareiškime kalbama apie tuo pačius dalykus, kuriuos išsamiai komentavo Lietuvos Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis, savaitgalį ir pirmadienį Varšuvoje susitikęs su prezidentu Aleksandru Kwasniewskiu, premjeru Jerzy Buzeku ir kitais Lenkijos vadovais.

"Besitęsiantys rūpesčiai dėl privataus turto atgavimo, nevienodas lietuviškų ir lenkiškų mokyklų traktavimas tankiau lenkų gyvenamuose rajonuose, lenkų kilmės Lietuvos piliečių apsunkinimas naudotis įstaigų paslaugomis, lenkiškų pavardžių lietuvinimas, taip pat savivaldybių lenkų veikėjų teismas ir Armijos Krajovos kovotojų prokuratūroje apklausa blogina mūsų tarpusavio santykių klimatą", rašoma pareiškime.

Rengiant pareiškimą, Krikščionių tautininkų susivienijimo pirmininkas Marianas Pilka siūlė išbraukti sakinį, jog "Lenkija tarptautinėje arenoje nuosekliai remia Lietuvos siekius integruotis į ES ir NATO". Lenkų parlamentaro nuomone, tik tokiu būdu galima priversti Lietuvą laikytis mažumų teisių. Šiam pasiūlymui komisija nepritarė.

Bene aktyviausias kovotojas už Lietuvos lenkų teises deputatas Janas Lopuszanskis siūlė iš dokumento išbraukti žodžius, jog "taip pat ir Lenkijos pusėje, nors žymiai mažiau, pasitaikė nesklandumų tenkinant Lenkijos lietuvių mažumos teises", tačiau šis pageidavimas taip pat buvo atmestas.

Kreipimesi Lenkijos parlamentarai išreiškė įsitikinimą, jog "geri Lietuvos ir Lenkijos prezidentų, vyriausybių, parlamentų bei daugelio institucijų santykiai gali ir privalo būti pavyzdžiu visiems".

Lietuvos ir Lenkijos santykiai šiais metais Lenkijos seime tapo nuolatine tema. Nė vienai užsienio valstybei seimo deputatai neskyrė tiek daug dėmesio kaip Lietuvai. Du kartus jie buvo aptariami Užsienio reikalų komisijos posėdyje, kartą svarstyti plenariniame seimo posėdyje.

Kovo 3 dieną į Varšuvą atvyksta Lietuvos Seimo pirmininko pavaduotojas, Lietuvos ir Lenkijos parlamentų asamblėjos vienas pirmininkų Arvydas Vidžiūnas ir Seimo narys Arturas Plokšto. Jie susitiks su Lenkijos seimo maršalka Maciejumi Plažynskiu, organizacijos "Wspolnota polska" pirmininku Andrzejumi Stelmachowskiu, dalyvaus parlamentų asamblėjos prezidiumo posėdyje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.