aA
Opozicijai ketvirtadienį nepavyko išgauti Socialinių reikalų ir darbo ministrės Vilijos Blinkevičiūtės prisipažinimo, jog ji yra asmeniškai atsakinga už tai, kad kandidatu į Valstybinio socialinio draudimo fondo ("Sodros") vadovus buvo pasiūlytas Viktoras Valceris, kuris vėliau buvo suimtas teisėsaugininkų.
Vilija Blinkevičiūtė
Vilija Blinkevičiūtė
Ministrė ketvirtadienį buvo iškviesta į Seimo posėdį atsakyti į Seimo narių klausimus dėl "Sodros" vadovo kandidatūros parinkimo.

Klaipėdos miesto apylinkės teismas praėjusį sekmadienį 10-čiai parų leido suimti piktnaudžiavimu tarnyba ir oficialių dokumentų suklastojimu įtariamą Klaipėdos miesto "Sodros" vadovą V.Valcerį, kuris buvo pasiūlytas kandidatu į "Sodros" valdybos pirmininkus.

Ministrės pasiūlytai V.Valcerio kandidatūrai sausio pabaigoje pritarė "Sodros" taryba, tačiau vėliau jis pats atsiėmė savo kandidatūrą. Ministrė V.Blinkevičiūtė Seime teigė, jog V.Valcerio kandidatūra Vyriausybei nebuvo pateikta todėl, kad sužinota apie Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) gautą skundą.

V.Valceris tuomet pripažino žiniasklaidai, kad specialiųjų tarnybų domėjimasis juo ir jo vadovaujamu skyriumi buvo pagrindinė priežastis, dėl kurios teko atsisakyti pasiūlymo užimti "Sodros" vadovo pareigas.

Kairiosios opozicijos atstovai primygtinai prašė ministrės įvertinti savo asmeninę atsakomybę parenkant "Sodros" vadovo kandidatūrą. Ji priminė, jog pagal įstatymą "Sodros" valdybos pirmininką Vyriausybei tvirtinti teikia ministrė, rekomendavus "Sodros" tarybai.

"Aš manau, kad atsakomybė yra visų bendra", sakė V. Blinkevičiūtė, pažymėjusi, jog už V.Valcerio kandidatūrą taryboje balsavo ir Socialdemokratinės koalicijos frakcijos narys Algirdas Sysas.

Ministrė teigė apgailestaujanti, jog buvusio kandidato suėmimas gali pakenkti visai "Sodros" sistemai, tačiau teigė, jog prieš pasirinkdama jo kandidatūrą, kruopščiai tikrino informaciją.

Pasak V. Blinkevičiūtės, ji ne tik kreipėsi informacijos į STT, bet ir pati asmeniškai domėjosi kandidato turto ir pajamų deklaracija bei klausė jo paties, "ar nėra jokių uodegų". Tačiau tuomet, ministrės teigimu, STT jokios kompromituojančios informacijos apie kandidatą neturėjusi.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.