aA
Čekija, kurios sostinėje Prahoje kitąmet vyks NATO viršūnių susitikimas, žada siekti, kad per jį į Aljansą būtų pakviestos geriausiai pasirengusios kandidatės. "Nenorime siurrealistinio paveikslo, kai šalis, ilgai stovinti prie atvirų durų, galų gale pro jas neįeina", - sakė Čekijos užsienio reikalų ministras J.Kavanas po susitikimo su Lietuvos URM vadovu A.Valioniu.
NATO
NATO
Derybose ministrai aptarė dvišalius santykius, politinį ir ekonominį bendradarbiavimą, šalių integraciją į Europos Sąjungą (ES), Lietuvos siekį tapti NATO nare.

J. Kavanas sakė, kad Čekija remia geriausiai pasirengusių šalių priėmimą į Aljansą, nepaisant jų geografinės padėties. Savo ruožtu A. Valionis pažymėjo, kad Lietuva siekia gauti kvietimą į NATO 2002 metais.

Čekų žurnalistų paklaustas, ar jaučia Lietuva Rusijos spaudimą, A. Valionis sakė, kad niekas negali uždrausti Lietuvai pasirinkti, į kokią saugumo organizaciją jungtis. Kartu jis pažymėjo, kad Lietuva pasiryžusi plėtoti bendradarbiavimą su Kaliningradu bei Maskva ir tapusi NATO nare.

"Rusija naudoja įvairius argumentus, siekdama komplikuoti Lietuvos kelią į NATO, tačiau esu įsitikinęs, kad atvirų durų politiką vainikuos Lietuvos pakvietimas į NATO", - pabrėžė ministras.

Kalbėdama apie ekonominius santykius, Čekijos UR ministras sakė, kad jo šalis prekių į Lietuvą įveža daugiau nei tokios milžinės kaip Kinija ar Indija. Per praėjusių metų 9 mėnesius Lietuva importavo iš Čekijos prekių už 220 mln. litų, eksportavo į Čekiją - už 127 mln. litų.

Čekija paprašė Lietuvos paramos čekų verslininkams ateiti į Kaliningrado sritį, kur Lietuva jau turi ilgamečio darbo patirtį. Lietuva įsipareigojo paremti Čekijos kandidatą į Jungtinį Tautų Vaikų teisių apsaugos komitetą ir Čekijos UR ministro kandidatūrą į JT Generalinės asamblėjos pirmininkus 2002-2003 metais.

A. Valionis akcentavo, kad Čekijos parama Lietuvos transatlantiniams siekiams yra labai svarbi. Pasak jo, Lietuva supranta, kad sprendimas dėl NATO plėtros bus politinis, todėl stiprina savo diplomatinį darbą NATO šalių sostinėse.

V. Klausas teigė, kad Čekijos žodis nebus lemiamas, kai bus sprendžiama, ką kviesti į NATO, tačiau pažymėjo, kad jo šalis nestabdys ir nekomplikuos Šiaurės Atlanto aljanso plėtros. Politikos apžvalgininkai mano, kad 1999 metais Aljanso nare tapusi Čekija parems Slovakijos priėmimą į NATO.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.