aA
13 Adolfo Hitlerio akvarelių aukcione Didžiojoje Britanijoje ketvirtadienį buvo parduotos už daugiau kaip 100 tūkst. eurų (347 tūkst. litų). A.Hitlerio darbai, daugiausia - peizažai, kuriuos šiais metais viename garaže rado jų pardavėjas, aukcione "Mullock's" Ladlou Vakarų Anglijoje buvo nupirkti už 95 589 svarus.
Hitlerio paveikslai Britanijoje parduoti už daugiau kaip 100 tūkst. eurų
© Scanpix
Vienas darbas, tikriausiai autoportretas, kuriame vaizduojamas vyras, sėdintis ant akmeninio tilto, ir kuriame įrašyti inicialai A.H., buvo nupirktas už 10 tūkst. svarų.

Aukciono darbuotojas Richardas Westwoodas-Brookesas, kuris anksčiau sakė, kad tie paveikslai "vargiai yra Picasso", prisipažino, kad galutinė kaina buvo netikėta.

"Esu labai patenkintas. Maniau, kad jie bus parduoti už penkis ar šešis tūkstančius", - sakė jis.

Tos akvarelės buvo nulietos maždaug 1908-1914 metais, kai A.Hitleris buvo jaunas vyras, Vienoje bandantis pragyventi iš meno.

"Pasaulio nelaimei, jis nebuvo priimtas į Vienos akademiją, kurioje norėjo būti, - sakė R.Westwoodas-Brookesas. - Žinoma, jei jis būtų buvęs priimtas, šiandien jį pažinotume kaip menininką, o ne kaip blogą tironą".

Pasak R.Westwoodo-Brookeso, pardavėjas tuos darbus nupirko iš žmogaus, kuris juos rado 1945 metais.

Daugelyje paveikslų yra inicialai A.H. Aukcione taip pat buvo parduota nacių oficialių žurnalų moksleiviams ir moterims, kuriuose yra mezgimo raštų ir receptų.

2006 metais 21 A.Hitlerio darbas Didžiojoje Britanijoje buvo parduotas už 118 tūkst. svarų (456 tūkst. litų).

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.