aA
Mažas Šveicarijos Alpių kaimelis ėmėsi griežtų priemonių, kad apsigintų nuo nuogų vokiečių turistų antplūdžio. Apenzelyje priimtas įstatymas, pagal kurį baudos bus skiriamos visiems, kas slampinės kalnų šlaitais vien su batais ir kuprine.
Alpių kaimelis kratosi nuogalių
© AFP/Scanpix
Apenzelis pagrįstai didžiavosi, kad į jį atvyksta turistai iš viso pasaulio. Tačiau praėjusią vasarą pasirodė kitokių svečių, kurie papiktino daugelį gyventojų. Matyt, atvykti tuos žmones paskatino viena Vokietijos natūristų organizacija, nusprendusi, kad Apenzelis - ideali vieta tiems, kurie nori pravėdinti ir intymiąsias savo kūno vietas. Vietos pareigūnai sunerimo, kad žinia pasklis iš lūpų į lūpas, ir nutarė veikti, kol dar ne vėlu.

"Šie lankytojai įžeidė žmones, - sakė vietos valdžios atstovas Markusas Dorigas. - Mes gyvename kaime ir norime, kad tas gyvenimas būtų ramus ir netrikdomas. Tie incidentai tikrai buvo nemalonūs".

Nuogalius jau ir praeitą vasarą buvo galima nubausti baudomis, tačiau reikėjo, kad būtų pateiktas asmens skundas. Kaimo gyventojai to daryti nesiryžo. Dabar policija ir be raštiško skundo gali skirti 200 Šveicarijos frankų (462 litų) baudą bet kam, kas klajos po kalnuotas apylinkes nuogas. Vietos žmonės patenkinti, kad įstatymas pakeistas dar prieš vasaros turistinį sezoną. Kalnų takeliais mėgsta vaikščioti ir daug vaikų, kuriems, vietos žmonių įsitikinimu, nederėtų susitikti su nuogaliais. Pastarieji, žinoma, nepatenkinti.

Tarptautinio natūristų fondo narė Barbara Foley sakė nesuprantanti, kodėl turėtų atsisakyti malonumo keliauti kalnais nuoga. Jos manymu, visi turi turėti vietos šiame pasaulyje, todėl galbūt reikėtų paskirti kelis takus nudistams ir pastatyti įspėjamuosius ženklus.

Šveicarijos Apenzelio Inerodeno kantonas garsėja itin senomis tradicijomis, kurios iš dalies grindžiamos vietos rinkimų įstatymais. Tai buvo vienas paskutiniųjų regionų Vakarų pasaulyje, kur moterys balsavimo teisę gavo tik 1990 metais.

Dabar, kai kantono administracija ėmėsi griežtų veiksmų prieš natūristus, jų mėgstamiausia vieta liko tik Harzo kalnai Vokietijoje. Tame regione du kaimai pasiskelbė, kad laukia atostogautojų, kurie nori plikinėti, ir nuo to laiko ten klesti nuogalių turizmas.

„Lietuvos žinios“