aA
Seime turėtų būti mažiau parlamentarų nei 141. Taip mano kadenciją baigiantis Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus. „Aš šiandieną manau, kad nėra reikalo Seime turėti 141 atstovą. Per daug. Kaimyninės šalys dirba su mažesniu parlamentarų skaičiumi ir lygiai taip pat efektyviai. Kai kurios didžiosios valstybės turi truputį daugiau, bet jos turi ir dešimt kartų daugiau gyventojų“, - po antradienį Seime perskaityto metinio pranešimo žurnalistams sakė V. Adamkus.
V.Adamkus: parlamentarų turi būti mažiau
© A.Solomino nuotr.
Šalies vadovui pritaria ir buvęs prezidentas bei premjeras Algirdas Brazauskas. Jo nuomone, Seime užtektų apie 100 parlamentarų.

Minčių mažinti Seimo narių skaičių yra buvę ir anksčiau. Šių metų kovą nuo 141 iki 121 sumažinti parlamentarų vietų pasiūlė parlamento vadovas, Tautos prisikėlimo partijos (TPP) lyderis Arūnas Valinskas.

Valstiečių liaudininkų atstovė Rima Baškienė Seime norėtų matyti ne daugiau nei 71 politiką.

Dar anksčiau šia idėja žavėjosi Darbo partija, „Tvarka ir teisingumas“ bei kai kurie kiti politikai.

Metiniame pranešime šalies vadovas V. Adamkus, be kita ko, išsakė siūlymus keisti Seimo rinkimų sistemą, tačiau kaip keisti – prezidentas nedetalizavo.

Kiek vėliau, klausiamas, ką turėjo mintyse šalies vadovas sakė, jog „pati sistema turi daug ydų – (pavyzdžiui – DELFI) pasiskirstymas apygardomis bei atstovais Seime“.

DELFI primena, kad Lietuvos Seimas renkamas mišriai – dalis Seimo narių išrenkama daugiamandatėje apygardoje balsuojant už partinius sąrašus, kita dalis – pagal mažoritarinę rinkimų sistemą, kai balsuojama už konkrečius asmenis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.