aA
Pašalinto prezidento Rolando Pakso artimas bendražygis, buvęs Pagėgių meras, Antikorupcijos komisijos pirmininkas K.Komskis naudojasi tarnybine padėtimi, kišasi į konkrečius statybų konkursus ir galbūt proteguoja savo partijai artimas bendroves. Jam talkina net kai kurie ministrai.
Seimo etikos sargams - skundai dėl parlamentaro K.Komskio galimų protekcijų
© A.Didžgalvio nuotr.
Tokie kaltinimai išdėstyti oficialiuose skunduose, kuriuos Seimo pirmininkui Arūnui Valinskui ir parlamento etikos sargams pateikė Klaipėdos jūrų muziejus, rašo dienraštis "Lietuvos rytas".

K.Komskio antpuolio Klaipėdos jūrų muziejus sulaukė maždaug prieš mėnesį.

Antikorupcijos komisijos vadovui parūpo milijoninis muziejaus akvariumo rekonstrukcijos konkursas.

Konkursas surengtas praėjusių metų pabaigoje, bet dabar jau sustabdytas. Jo teisėtumą nagrinėja teismas ir Viešųjų pirkimų komisija.

Muziejų į teismą padavė kitos konkurse dalyvavusios bendrovės, nepatenkintos tuo, kad konkurso laimėtoja buvo paskelbta uždaroji akcinė bendrovė "Hidrostatyba" iš Klaipėdos rajono.

Antikorupcijos komisijos dėmesio muziejininkai sulaukė praėjus vos kelioms dienoms po to, kai atmetė vienos konkurse dalyvavusių statybų bendrovių - Telšiuose įsikūrusios "Vėtrūnos" - skundą.

Ši bendrovė garsėja glaudžiais ryšiais su politikais, pirmiausia - su R.Pakso vadovaujama "Tvarka ir teisingumu".

K.Komskio pasirašytame rašte dėstomi įtarimai, kad muziejaus sprendimai - abejotini, taip pat skubiai reikalaujama visos konkurso medžiagos.

Į muziejų taip pat skambino Antikorupcijos komisijos darbuotoja Laima Ragauskienė, kuri, remdamasi K.Komskiu, taip pat reikalavo kuo greičiau pateikti visus dokumentus.

Dienraštis rašo, kad dokumentų reikalaujantis K.Komskis pats atvyko į Klaipėdą jų atsiimti. Be to, muziejininkai esą sulaukė ir kultūros ministro Remigijaus Vilkaičio skambučio. Mat muziejus pavaldus Kultūros ministerijai. Politikas taip pat paraginęs kuo greičiau atiduoti visus dokumentus į uostamiestį atvykusiam Seimo komisijos vadovui.

Nors K.Komskis muziejaus atstovams teigė, kad konkurso dokumentų jam skubiai reikia artimiausiam komisijos posėdžiui, jame apie Klaipėdos jūrų muziejaus rekonstrukciją nebuvo užsiminta nė žodžiu.

Negana to, skundo autoriai priminė, kad konkurso skaidrumą jau tiria teismas ir Viešųjų pirkimų tarnyba. Būtent šios institucijos turėtų nuspręsti, kas teisus.

Tuo tarpu pats K.Komskis "Lietuvos rytui" teigė nieko bloga nematąs, kad domėjosi šiuo reikalu, nes procesas vyko "įprasta tvarka".

"Į mus kreipėsi kelios konkurse dalyvavusios bendrovės ir piktinosi, kad jų pasiūlymai net nebuvo nagrinėti. Be to, tas muziejus jau yra turėjęs problemų su teismais, o "Hidrostatyba" - ne kartą kyšininkavimo kontekste skambėjusi bendrovė. Man ir pačiam teko su ja susidurti.

Taigi mes į muziejininkus kreipėmės įprasta tvarka. Jie patys skubėjo pateikti mums popierius, bet ne itin organizuotai. Todėl aš ir paėmiau, kai buvau Klaipėdoje. Šnekėjomės labai trumpai, nieko svarbaus. Šio reikalo komisija apskritai netyrė - juk vyksta teismas," - dienraščiui sakė K.Komskis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.