aA
Teismas antradienį pradės nagrinėti Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) teisėsaugininkų daugiau nei metus nelaisvėje laikytų Lietuvos jūreivių ir jų giminaičių civilinį skundą, kuriuo prašoma iš JAV priteisti beveik 14 mln. dolerių (daugiau kaip 30 mln.litų) siekiančią kompensaciją.
Vilniaus apygardos teismui ieškinys buvo įteiktas praėjusių metų liepą.
Teismas imasi Lietuvos jūreivių skundo, siekiant 30 mln. litų kompensacijos už nelaisvėje JAV praleistus metus
© DELFI (D.Sinkevičiaus nuotr.)
Civilinį ieškinį pateikė 36 Lietuvos piliečiai - laivo "Jalta" jūreiviai, kurie JAV buvo kaltinami kokaino kontrabanda, ir jų giminaičiai.

2003 metų birželio 26 dieną Jungtinė Karalystės karališkojo laivyno karo laivas "Iron Duke" kartu su JAV pakrančių apsaugos kateriais Karibų jūroje sulaikė Panamoje registruotą prekybinį laivą "Jalta", priklausiusį kompanijai "Seven Ocean Management". Po 11 valandų trukusios apžiūros laive buvo rasta 3,5 tonos kokaino, kurio vertė viršijo vieną milijardą litų.

Didžiąją dalį įgulos narių sudarė Lietuvos piliečiai - jų buvo 12. Taip pat laive dirbo 4 ukrainiečiai ir vienas kolumbietis. Pastarasis pripažino savo kaltę.Visi įgulos nariai buvo areštuoti ir nugabenti į JAV teritoriją - uostą Tampoje (Floridos valstijoje), o vėliau perkelti į Tampos miesto kalėjimą. Laivo įgulai buvo pateikti įtarimai dėl narkotikų kontrabandos stambiu mastu.

Po devynis mėnesius trukusio tyrimo 11 jūreivių iš Lietuvos stojo priešais JAV prisiekusiųjų teismą ir buvo pripažinti nekaltais. Tačiau po išteisinamojo nuosprendžio jūreiviai į laisvę iš karto paleisti nebuvo: jie buvo išvežti atgal į kalėjimą, nes norint išeiti į laisvę ir grįžti tėvynę, jiems dar reikėjo Imigracinio teismo sprendimo.

Gavus sprendimą deportuoti išteisintuosius jūreivius į Lietuvą, 2004 metų birželio 21 dieną, praėjus metams po sulaikymo, lietuviai buvo sugrąžinti į Lietuvą. Paleidžiant suimtuosius jiems nebuvo grąžinta didžioji dalis iš jų suimant atimtų daiktų ir pinigų.

JAV neatlygino jūreiviams nei turtinės, nei neturtinės žalos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.