aA
Rusijoje trečiadienį prasidėjo vieno rusų kariuomenės vadų teismas dėl 18-metės čečėnės nužudymo, įvykdyto prieš 11 mėnesių.
Pulkininkas Jurijus Budanovas yra kaltinamas Hedos Kungajevos pagrobimu ir nužudymu, kuris įvykdytas prie Čečėnijos Tangi Ču kaimo. J.Budanovas prisipažino ją nužudęs, tačiau neigia, kad žmogžudystė buvo iš anksto sumanyta.

Šis retas procesas dėl numanomų žmogaus teisių pažeidimų Čečėnijoje vyksta Rostovo prie Dono mieste, esančiame už 1000 km į pietus nuo Maskvos. Čia yra įsikūręs Rusijos kariuomenės regioninis štabas.

Maža teismo salė buvo pilna nužudytosios šeimos narių, abiejų šalių advokatų ir žurnalistų. J.Budanovas, kuris yra suimtas nuo kovo mėnesio, sėdėjo narve.

Žmogaus teisių gynėjai ir žurnalistai pranešė apie daugelį rusų kareivių ir karininkų įvykdytų žmogaus teisių pažeidimų, tačiau tik nedaugelis jų buvo oficialiai tiriami. Žmogaus teisių organizacijos sveikino J.Budanovo procesą, tačiau ragino Rusiją pripažinti tikrąjį pažeidimų mastą ir imtis platesnių tyrimų.

Karinė vadovybė iš pradžių kaltino J.Budanovą išžaginimu ir nužudymu, tačiau oficialiai jis apkaltintas nužudymu ir pagrobimu.

Liudytojai pasakoja, kad H.Kungajeva buvo savo namuose su šeima, kai rusų kareiviai ją ištempė ir nusivežė šarvuočiu. Po dviejų dienų buvo rastas smarkiai sumaitotas jos kūnas.

Rusų spauda rašė, kad nusikaltimą įvykdė J.Budanovas, kuris pradėjo siautėti būdamas neblaivus.

J.Budanovas sakė sulaikęs H.Kungajevą todėl, kad laikė ją snaipere, ir iš įsiūčio pasmaugęs tardymo metu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.