aA
Jaunieji liberalai siūlo Vyriausybei atsisakyti planų leisti naudoti mokyklose vienkartinius testus nustatyti, ar mokinys yra vartojęs narkotikų. Tokį pasiūlymą Vyriausybei priėmė savaitgalį posėdžiavusi Liberalaus jaunimo valdyba. Šiam pasiūlymui pritaria ir Seimo pirmininko pavaduotojas liberalas Gintaras Steponavičius.
Jaunimas
Jaunimas
© ELTA
Pirmadienį G. Steponavičiaus spaudos konferencijoje dalyvavę Liberalaus jaunimo pirmininko pavaduotoja Inga Bilaišytė ir Moksleivių parlamento narys Ramūnas Švenčionis teigė, jog narkotikų testai nepadės išspręsti narkomanijos problemų, o tik sukels nereikalingų rūpesčių mokyklų bendruomenėse.

Liberalaus jaunimo valdybos nuomone, mokyklose nebus galima užtikrinti testų rezultatų slaptumą, narkotikų vartojimu įtariami moksleiviai jausis pažeminti, pablogės mokinių ir mokyklos administracijos santykiai.

Vyriausybė jau nusprendė skirti 50 tūkst. litų vienkartiniams narkotikų testams įsigyti, tačiau kol kas nenustatė šių testų naudojimo tvarkos. Jaunųjų liberalų nuomone, įtariami narkotikų vartojimu mokiniai turėtų būti tikrinami ne mokyklose, o medicinos įstaigose.

Vilniuje šiuo metu tokį testą galima atlikti Priklausomybės ligų centre, bet dar dviejose Vilniaus poliklinikose. Moksleivių atstovas R. Švenčionis teigė, jog egzistuojanti nuomonė, kad vos ne pusė moksleivių vartoja narkotikus, o mokyklos tapo narkomanijos lizdais, "yra perdėta".

G. Steponavičius nuomone, neteisinga priskaičiuoti narkotikų vartotojams visus tuos, kurie "tik kartą pabandė parūkyti žolės". Formaliai Liberalaus jaunimo organizacija su valdančiąja Liberalų sąjunga nesusijusi, bet ją palaiko "idėjiškai".

Sveikatos ministerijos parengta tvarka dėl moksleivių testavimo sukurta vykdant Nacionalinę narkotikų kontrolės ir narkomanijos prevencijos 1999 - 2003 programą.

Vasario pradžioje premjero patarėjas Kęstutis Štaras pabrėžė, jog Vyriausybė neketina priimti skubotų sprendimų. Pasak jo, parengtas testavimo tvarkos projektas - tik viena iš sudėtingos kovos su narkomanija priemonių. Ji bus pateikta visuomenės, pedagogų, medikų, psichologų svarstymui ir tobulinimui.

1999 metais Lietuvoje Pedagogikos institutas anonimiškai apklausė daugiau kaip 5 tūkst. vidurinių ir profesinių mokyklų moksleivių dėl alkoholio, tabako ir narkotikų vartojimo.

Tyrimas parodė, kad nelegalius narkotikus Lietuvoje yra vartoję 21 proc. berniukų ir 9,6 proc. mergaičių, iš viso - 15,5 proc. moksleivių. Tuo tarpu, anot tyrimo rezultatų, 1998 metais Vilniuje nelegalius narkotikus buvo vartoję net 30,2 proc. berniukų, 14,4 mergaičių, iš viso - 22,7 proc.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.