aA
Pradiniais pirmadienio duomenimis, rinkimus Moldovoje, kurie vyko sekmadienį, laimėjo komunistai, rinkimų kampanijoje pasinaudoję žmonių nusivylimu dėl skurdo ir nedarbo.
Elections
"Iki 23 val. 40 min. (ir Lietuvos laiku) suskaičiavome 11 proc. rinkimų biuletenių ir komunistai pirmauja - už juos balsavo 54,58 proc. rinkėjų", - valstybinei televizijai sakė Centrinės rinkimų komisijos pirmininkas Dumitru Nidelcu (Dumitru Nidelku).

Už ministro pirmininko Dumitru Braghiso (Dumitru Bragišo) centristinį bloką, kuris remia prezidentą Petru Lucinschį (Petru Lučinskį), balsavo maždaug 14 proc. šalies gyventojų, o už trečioje vietoje atsidūrusią Krikščionių demokratų liaudies partiją (buvęs Liaudies frontas) - daugiau negu 8 procentai.

Apžvalgininkai prognozavo, kad komunistų populiarumas labai išaugs, nes jie rinkimų kampanijos metu žadėjo padvigubinti algas bei pensijas ir atkurti tvarką.

Per praėjusius rinkimus, kurie vyko 1998 metais, už komunistus balsavo 30 proc. rinkėjų ir jie tapo didžiausia frakcija parlamente - jiems priklausė 40 iš 101 vietos. Dabar manoma, kad Komunistų partija gali laimėti tiek balsų, kad turės teisę formuoti vyriausybę, tačiau kol kas neaišku, ar jiems atiteks 61 vieta parlamente, kuri yra būtina norint išsirinkti naująjį prezidentą.

Manoma, kad pastarieji Moldovos rinkimai gali padėti stabilizuoti padėtį šioje vienoje skurdžiausių Europos valstybių. Mat prieš dešimtmetį pradėtos ekonomikos reformos bei svarbių įstatymų priėmimas įstrigo dėl aklavietės, kuri susidarė buvusiam parlamentui iš dviejų kartų nepavykus išrinkti naujojo šalies prezidento.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.