aA
Vairuotojus vyrus kelyje labiausiai erzina - moterys už vairo ir automobiliai su mėlynos bei raudonos spalvos švyturėliais ir garso signalais, paprastai lydintys aukščiausius šalies vadovus: Prezidentą, Seimo pirmininką ir Ministrą pirmininką arba garbius valstybės svečius.
Vairuotoja
Vairuotoja
Tokią nuomonę apklausti išdėsto 8-9 vyrai iš dešimties. Dažniausiai, žinoma, apie tai kalba sostinės gyventojai. Moterys vairuotojos mažiau susijaudina išgirdusios įspėjamąjį garsinį signalą ir pamačiusios per automobilio veidrodėlį iš paskos lekiančią koloną.

Seimo narys, protokolo žinovas Arminas Lydeka sako, kad kuo garbingesnis svečias, tuo, pagal diplomatinį protokolą, didesniu greičiu švilpia kortežas. Be to, kuo daugiau garbingų svečių, tuo didesnis automobilių ir motociklininkų kortežas. Kolona garbingus svečius vežančių vairuotojų užduotis - greitai ir be jokių kliūčių įveikti numatytą ruožą, nesukeliant kelyje problemų.

Jei suabejojama, kad šitai pavyks padaryti, gatvėse, kuriomis važiuos eskortas, laikinai sustabdomas eismas. Dažniausiai šitai atsitinka, kai vieši daugiau garbingų svečių ir kolona yra ilgoka. Kolona važiuojančius automobilius vairuoja ypač patyrę Vadovybės apsaugos departamento vairuotojai. Šie automobiliai paprastai yra tamsintais stiklais.

Garbingiausias svečias paprastai sėdi ant galinės sėdynės, priešingoje pusėje nei vairuotojas. Niekuomet, sako A.Lydeka, garbingas svečias nesėdi vienas, paprastai šalia jo sėdi jį lydintis garbus asmuo. Kitu atveju, svečias sodinamas šalia vairuotojo. Koloną paprastai lydi specialiai šio darbo mokyti kelių policijos ekipažai.

Vis dėlto dažnas vairuotojas neitin mėgsta palydos automobilių tik dėl to, kad jie piktnaudžiauja išskirtiniais mėlynos ir raudonos spalvos švyturėliais spūsties valandomis, nors iš tiesų jiems niekur nereikia skubėti. Kai kurie paprasti vairuotojai, tiesa, taip pat pradėjo gudrauti.

Jie apytiksliai žino, kada iš rezidencijos Turniškėse į darbą arba iš darbo važiuoja Prezidento Valdo Adamkaus kortežas, kada per Antakalnį į Vyriausybę skrieja premjerą Rolandą Paksą arba į Seimą iš Tarandės Seimo pirmininką Artūrą Paulauską vežantys automobiliai ir “prisikabinę” prie kortežo, dumia per miestą. Tokie gudruoliai vairuotojai sako, kad kiekvieną nemalonų reiškinį galima sėkmingai išnaudoti.

Remiantis Kelių eismo taisyklėmis: “Kiti eismo dalyviai privalo duoti kelią su įjungtais mėlynos (mėlynos ir raudonos) spalvos žybčiojančiais švyturėliais ir specialiais garso signalais artėjančioms (ir jų lydimoms) tranpsorto priemonėms, o važiuojantys ta pačia kryptimi keliuose, kur važiuoti ta kryptimi yra ne daugiau kaip dvi eismo juostos, - sustoti dešiniajame kelkraštyje, kai jo nėra - prie važiuojamosios dalies krašto”.

Vėl pradėti važiuoti leidžiama tik pravažiavus paskutinei transporto priemonei su įjungtais specialiais šviesos ir garso signalais. Tuo tarpu, pro stovintį automobilį su žybčiojančiu mėlynos spalvos švyturėliu vairuotojas privalo važiuoti tokiu greičiu, kad prireikus galėtų tuoj pat sustoti, sakoma Kelių eismo taisyklėse.

Dar prieš trejetą metų išskirtinius mėlynos spalvos švyturėlius turėjo ir daugiau politinio elito atstovų. Tokiais švyturėliais naudojosi ir Seimo vicepirmininkas Arvydas Vidžiūnas ir vidaus reikalų ministras Vidmantas Žiemelis. Tiesa, po kilusio skandalo, jie turėjo pamiršti išskirtines sąlygas kelyje.

Kiek anksčiau mėlynais švyturėliais naudojosi ir pinigus vežantys bankų inkasatoriai. Tačiau, kai ir jie ėmė piktnaudžiauti savo teisėmis, mėlynos spalvos žiburėlius jie buvo priversti pakeisti į oranžinius, kurie jokių privilegijų kelyje nesuteikia. Su oranžiniais švyturėliais taip pat važinėja ir privačių saugos tarnybų automobiliai. Su tokiais švyturėliais lekiantiems automobiliams nėra numatyta jokios pirmenybės. Tačiau, pabrėžiama, Kelių eismo taisyklėse, “kiti vairuotojai neturi trukdyti jiems dirbti”.

Taigi, geriau nelenktyniauti ir su oranžinių švyturėlių turėtojais, nes autoincidento atveju, matyt, nukentėtų automobilio be švyturėlių vairuotojas, juolab, žinant faktą, kad daugelis saugos tarnybų jau kurį laiką talkina degalų neišgalintiems nusipirkti policijos patruliniams ekipažams.

Vairuotojai skundžiasi nustembą ir nežiną, kaip elgtis, kai juos stabdo policininkas, išlipęs iš privačios saugos tarnybos automobilio, pažymėto tik oranžiniais švyturėliais. Vairuotojai sako, o kur garantija, kad tai ne apsimetėliai policininkai?