aA
Elektroninėje erdvėje paplitęs rašymas be nosinių, ilgųjų raidžių, skyrybos nebuvimas, slengas ir kiti gimtosios kalbos kenkėjai griauna kalbos ir valstybės pagrindus. Su tuo 7-9 klasių moksleiviai kviečiami grumtis konkurse „Švari kalba – švari galva“. Antrus metus organizuojamo konkurso metu moksleiviai ne tik pasitikrins lietuvių kalbos žinias, bet ir turės galimybę kompiuterį prakalbinti lietuviškai.
Užduotis – įpratinti moksleivius lietuviškai rašyti „skaipe“ ir elektroniniame pašte
© K.Šatūno nuotr.
„Kompiuteriai iš mūsų gali pareikalauti labai didelės aukos – dėl kompiuterių ir naujų technologijų galime prarasti patį didžiausią turtą – gimtąją kalbą. Tą grėsmę matome kasdien“, - trečiadienį pristatydama konkurso idėją sakė vienos konkurso partnerių, bendrovės „Strateginių komunikacijų centras“ direktorė Dalia Kutraitė–Giedraitienė.

Dėl šių grėsmių, anot jos, ir gimė idėja organizuoti konkursą moksleiviams. Jo metu siekiama, kad lietuvių kalba, lietuviški rašmenys būtų naudojami ir kompiuterinėje erdvėje. „Labai norime, kad viešojoje elektroninėje erdvėje vaikai rašytų, bendrautų lietuviškai. Nežinau, kiek jūs spėjate perskaityti savo vaikų SMS žinutes ar elektroninius laiškus, bet tai, kas išeina į viešumą – trumpinimai, rašymai be nosinių, ilgųjų, slengas – mūsų kalbai ir valstybės pagrindams nieko gero neduoda“, - kalbėjo Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) valstybės sekretorius Dainius Numgaudis.

Respublikinį konkursą organizuoja bendrovė „Tilde IT“, ŠMM, Valstybinė lietuvių kalbos komisija (VLKK) ir ryšių su visuomene agentūra „Strateginių komunikacijų centras“. Oficialiai konkursas vadinasi „Švari kalba – švari galva“, tačiau organizatoriai turi ir pavadinimo paantraštę – „Prakalbink kompiuterį lietuviškai“.

I.Smetonienė: mažiausiai baisus slengas

Užduotis – įpratinti moksleivius lietuviškai rašyti „skaipe“ ir elektroniniame pašte
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

„Kiekvienos kalbos pagrindų pagrindas – rašyba. Jeigu nėra rašybos, sutrinka pagrindinis šnekamosios kalbos dalykas – fonetika (tartis), tada viskas ima griūti nuo pamatų. Va čia yra blogiausia. Rašybos dalykai turėtų būti kaip šventas reikalas“, - aiškina VLKK pirmininkė Irena Smetonienė. I.Smetonienės teigimu, aiškinti, kaip moksleiviams reikia bendrauti - ir mokytojų reikalas. Mat nei ŠMM, nei VLKK negali nurodyti nebendrauti netaisyklingai.

Pasak VLKK pirmininkės, vaikai ir šeimoje, ir mokykloje turėtų girdėti apie du skirtingus dalykus: viešąją ir privačią erdvę. „Privačiai žinutes gali rašyti kaip nori, gali rašyti „skaipuose“ irgi kaip nori, bet ar tai, kad tu ten rašai - be nosinių raidžių, įvairiausių diakritikų, kurių ir taip nedaug lietuvių kalboje, be kablelių, be tarpų, sakinių nepažymi kokiais nors sakinio galo ženklais – ar kai viešai kada reikės pademonstruoti savo raštingumą, nepasirodysi taip pat?“, - retoriškai klausė I. Smetonienė.

Mažiausia blogybe I. Smetonienė laiko slengą. „Visi mes vaikystėje ir jaunystėje turėjome tokių dalykų. Iš to išaugama – žmonės užima tam tikras pareigas ir užsivilkę kostiumą pamiršta savo vaikišką slengą“, - teigė kalbininkė.

Konkurse aktyviausi kauniečiai

Konkurso dalyviai – 7-9 klasių moksleiviai - iki vasario 24 d. gali registruotis tinklalapyje lituanika.lt. 7-9 klases organizatoriai aiškina pasirinkę dėl to, kad tokio amžiaus moksleivių kalbos vartojimo įgūdžiai dar tik formuojasi.

Visi užsiregistravusieji vasario 24-26 dienomis galės atlikti konkurso testą. Testas bus sprendžiamas mokyklų kompiuterių klasėse. Per valandą moksleiviai turės atlikti 25 bendrąsias programas ir išsilavinimo standartus atitinkančias užduotis. Pavyzdžiui, nustatyti, kuris iš pateiktų žodžių yra sangrąžinis dalyvis.

Teisingiausiai visas užduotis atlikęs kiekvienos klasių grupės mokinys taps nugalėtoju. Jei tokių bus ne vienas, laimės tas, kuris visas užduotis be priekaištų atliks greičiausiai.

Planuojama, kad konkurso nugalėtojai ir jų mokytojai kovo 11 dieną bus apdovanojami Prezidentūroje. Konkurso apdovanojimo šventę globoja Almos Adamkienės labdaros ir paramos fondas.

Pernai konkurse dalyvavo per du su puse tūkstančio moksleivių iš visos Lietuvos. Šįmet konkursui jau užsiregistravo per du tūkstančius. Kaip ir pernai, tarp jų daugiausia kauniečių.

Pernai vienu metu kompiuteriai „užlūžo“, tad šįmet sklandžiam darbui užtikrinti organizatoriai pasitelkė papildomas priemones.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.