aA
Seimas nespėja priimti didelės dalies įstatymų, kurie gyvybiškai reikalingi eurointegracijai.
Tai konstatuota pirmadienį įvykusiame Seimo Europos reikalų komiteto (ERK) posėdyje, kuriame taip pat dalyvavo Vyriausybės kancleris Petras Auštrevičius, Lietuvos vyriausiasis euroderybininkas viceministras Vygaudas Ušackas bei Europos komiteto prie Vyriausybės laikinasis vadovas Mindaugas Paunksnis.

Kovą prasidėsiančiai Seimo pavasario sesijai planuojami 67 įstatymų projektai, reikalingi pasirengimui narystei ES. Iš viso Vyriausybė planuoja pavasario sesijai pateikti maždaug 180 įstatymų projektų, įskaitant ir numatytus pasirengimo narystei ES programoje.

Kaip sakoma ERK parengtoje pažymoje, 1999 metų rudens sesijoje buvo numatyta priimti 59 įstatymų projektus, reikalingus pasirengimui narystei ES. Iš jų iki vasario pabaigos Seime buvo užregistruoti 37 projektai, iš kurių 9 priimti.

Pavėluotai pateikta 14, o 22 projektai dar nepateikti. 32 projektai grąžinti tobulinti iniciatoriams.

Europos reikalų komitetas konstatuoja, kad dėl rudenį planuojamų Seimo rinkimų įstatymų leidyba III ir IV ketvirčiuose ypač sulėtės. Tai gali turėti neigiamos įtakos vykdant Lietuvos prisiimtus įsipareigojimus.

Kaip BNS sakė ERK pirmininkas, Seimo pirmininko pavaduotojas Rimantas Dagys, eurointegracijai svarbios įstatymų leidybos "skola" yra daugiau kaip 30 įstatymų. Juos teks priimti pavasario sesijoje.

"Seimas nebesuspėja dirbti", sakė R. Dagys. Jo teigimu, ERK siūlo pavasario sesijos pradžioje priimti Seimo nutarimą, kuriuo įstatymų projektai būtų reitinguojami pagal svarbą - aktualiausieji būtų žymimi trimis žvaigždutėmis, svarbūs - dviem, galintys "palaukti" - viena.

Skubius įstatymus, remiantis Seimo Statutu, būtų siūloma svarstyti, dažniau taikant skubos tvarką.

Europos Komiteto laikinasis vadovas M. Paunksnis taip pat pabrėžė būtinumą daugiau koordinuoti Seimo ir Vyriausybės planus bei rengti kokybiškesnius įstatymus, kurių nereikėtų grąžinti tobulinti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.