aA
Sekmadienį Jungtinių Valstijų prezidentas George W.Bushas (Džordžas V.Bušas) drauge su artimiausiomis sąjungininkėmis - Didžiąja Britanija ir Ispanija - Irako klausimu rengia nepaprastąjį viršūnių susitikimą, o tuo tarpu Bagdadas ruošiasi karui.
Demonstracija Irake
Demonstracija Irake
© EPA-ELTA
Likus vos kelioms valandoms iki viršūnių susitikimo, kuris vyks vėjų gairinamose Atlanto vandenyno Azorų salose, prezidentas Saddamas Husseinas (Sadamas Huseinas) Irake paskelbė karinę parengtį ir suskirstė šalį į keturias karines apygardas, pavaldžias jos įsakymams.

Karinių apygardų vadovais S.Husseinas paskyrė savo artimus bendražygius, įskaitant vyriausiąjį sūnų Qusay'ų (Kusajų), kuriam patikėjo ginti Bagdadą ir savo gimtąjį Tikrito miestą. Pats S.Husseinas koordinuos karinių apygardų sąveiką ir tiesiogiai vadovaus karinėms oro pajėgoms, priešlėktuvinei gynybai ir daliai raketinių pajėgų.

Kaip skelbia valstybinė Irako naujienų agentūra INA, pagal Revoliucijos vadovybės tarybos įsaką sudarytų karinių apygardų vadovai imsis reikiamų priemonių užsienio agresijai atmušti ir sunaikinti.

Vašingtonas ir Londonas teigia, kad G.W.Busho susitikimas su britų ministru pirmininku Tony Blairu (Toniu Bleru) ir Ispanijos ministru pirmininku Jose Maria Aznaru (Chose Marija Asnaru) Azorų salose nėra karo tarybos posėdis.

"Ministras pirmininkas nepaliauja tikėjęs, kad konflikto galima išvengti, jeigu Saddamas parodys, jog pakeitė požiūrį, ko mes ir reikalaujame, arba pasitrauks į tremtį", - sakė britų vyriausybės atstovas spaudai.

Tačiau G.W.Bushas, su T.Blairu ir J.M.Aznaru susitinkantis tuo metu, kai iš paskutiniųjų stengiamasi laimėti pritarimą naujajai Jungtinių Tautų (JT) rezoliucijai, leidžiančiai prieš Iraką pradėti karą, sakė, kad vis dar esama nedaug vilties, jog Saddamas prisipažins turįs masinio naikinimo ginklų, ką pats Bagdadas neigia.

"Laisvųjų pasaulio valstybių laukia lemtingos dienos", - šeštadienį kassavaitiniame kreipimesi per radiją teigė G.W.Bushas, tuo tarpu JAV ir britų karo vadai Persijos įlankos regione laukia įsakymo siųsti į mūšį 250 tūkst. karių pajėgas.

"Nėra jokios abejonės: mes priešinsimės augančiam pavojui, kad apsigintume, kad nuverstume teroro globėją ir gynėją, kad išsaugotume pasaulio taiką", - sakė G.W.Bushas.

JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas Richardas Armitage'as (Ričardas Armitidžas) sekmadienį pareiškė, kad "diplomatijos langas sparčiai užsiveria".

Tačiau Bagdadas ir toliau demonstruoja nepaklusnumą. "JAV ir Didžiosios Britanijos administracijos elgiasi akiplėšiškai ir pasipūtusiai, nuspręsdamos pradėti tokį pavojingą, amoralų ir neteisėtą puolimą", - pareiškė valstybinis Irako laikraštis "al-Thawra".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.