aA
Europos ir JAV astronomai už maždaug 150 šviesmečių nuo Žemės aptiko smarkiai garuojančią planetą, iš kurios tolimoje ateityje tikriausiai teliks kietas branduolys. Šį unikalų reiškinį mokslininkai užfiksavo kosminiu "Hubble" teleskopu.
Garuojanti planeta
"Hubble" teleskopu pirmą kartą už Saulės sistemos ribų pastebėta garuojanti planeta su vandenilio atmosfera.
© EPA-ELTA
Jų pastebėta dujinė planeta skrieja taip arti apie savo saulę, kad jos karštis ir vadinamasis saulės vėjas iš planetos atmosferos į kosmoso platybes išplėšia tikriausiai daugiau kaip 10 tūkst. tonų materijos per sekundę.

Apie tai specializuotame žurnale "Nature" paskelbė Paryžiaus astrofizikos instituto mokslininkų grupė ir jos vadovas Alfred Vidal-Madjaras (Alfredas Vidal-Madžaras).

Dujinė planeta HD 209458b yra 1,3 karto didesnė už didžiausią mūsų Saulės sistemos planetą Jupiterį, bet trečdaliu lengvesnė. Planeta apie savo saulę skrieja 21 kartą mažesniu atstumu negu Žemė ir atitinkamą atstumą įveikia vos per 3,5 dienos. Per "Hubble" teleskopą astronomai, be kita ko, pastebėjo, kad planetos atmosfera išsiplėtė iki beveik 200 tūkst. kilometrų pločio ir seka paskui planetą kaip kokia kometos uodega.

Tai yra pirmas kartas, kai mokslininkams pavyko stebėti "išgaruojančią" planetą. Iki šiol rasta labai nedaug planetų, kurios apie savo saules skrietų tokiu mažu atstumu. Pasak mokslininkų, tai galima paaiškinti tuo, jog dėl spartaus masės praradimo jos palyginti greitai po savo atsiradimo išgaruoja.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.