aA
Turkijos premjeras Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) pareiškė, kad šalies vyriausybė iki jos patvirtinimo parlamente nesvarstys JAV prašymo įsileisti galimam karui su Iraku besirengiančias JAV pajėgas; šis premjero pareiškimas sužlugdė paskutines Vašingtono viltis sulaukti greito sprendimo.
R.T.Erdoganas kalbėjo penktadienį vakare, praėjus vos kelioms valandoms po to, kai šalies prezidentas Ahmetas Necdetas Sezeras (Achmetas Nedždetas Sezeras) gavo vyriausybės narių sąrašą bei patvirtino premjero ir ministrų kandidatūras.

JAV pareigūnai jau kiek anksčiau teigė turį nedaug vilties, kad Ankara įsileis 62 tūkst. amerikiečių karių, kurie iš Turkijos pradėtų karinę invaziją, iki kurios pradžios liko galbūt jau tik kelios dienos.

Šalies parlamentas prieš dvi savaites jau atmetė šį prašymą, kuriuo JAV karo strategai siekia atidaryti antrąjį, šiaurinį, frontą ir taip greičiau bei su mažesniais nuostoliais nuversti Bagdado režimą.

Paklaustas, kada siūlymas dar kartą gali būti teikiamas parlamentui, R.T.Erdoganas pareiškė: "Šiuo metu mūsų tvarkaraštyje šio klausimo nėra. Visa tai bus svarstoma po balsavimo dėl pasitikėjimo" vyriausybe.

Premjero teigimu, pirmadienį įvyks ministrų kabineto susitikimas, o vyriausybės programa parlamentui bus pateikta antradienį arba trečiadienį. Tada dvi dienas vyks diskusijos dėl programos ir tik dar kitą dieną bus balsuojama dėl pasitikėjimo, todėl karių dislokavimo Turkijoje klausimo svarstymas yra atidedamas maždaug savaitei.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.